Suzanne Schulting heeft zondag op de slotdag van de eerste wereldbeker van het shorttrackseizoen in Salt Lake City goud veroverd op de 1.000 meter. Op de tweede 500 meter pakte Lara van Ruijven brons.

De 22-jarige Schulting, die van de tweede plek was gestart op het Amerikaanse ijs, pakte na vier ronden de leiding en slaagde er vervolgens in de Chinese vrouwen Yutong Han en Chutong Zhang achter zich te houden.

Whi Min Seo veroorzaakte tijdens de finale een valpartij en nam daarbij Sofia Prosvirnova met zich mee. De Zuid-Koreaanse eindigde daardoor als laatste en de Russische kreeg de vierde plek toebedeeld.

Voor Schulting - regerend olympisch en wereldkampioene op de 1.000 meter - betekende het haar tweede medaille in Salt Lake City. Zaterdag veroverde ze al zilver op de 1.500 meter.

Suzanne Schulting veroverde goud op de 1.000 meter. (Foto: Getty Images)

Brons voor Van Ruijven op 500 meter

Op de 500 meter verzekerde Van Ruijven zich van het brons. De geboren Haagse eindigde als derde achter de Chinese Chunyu Qu en de Canadese winnares Kim Boutin, die van start tot finish aan de leiding ging. Boutin pakte zaterdag al goud op de 1.500 meter, voor Schulting.

Yara van Kerkhof was veroordeeld tot de B-finale en eindigde daarin als derde. Op de eerste 500 meter van het weekend, die zaterdag werd verreden, pakte Van Kerkhof nog zilver in de A-finale.

In de finale van de relay grepen de Nederlandse vrouwen naast een medaille. Schulting, Van Ruijven, Van Kerkhof en Rianne de Vries eindigden als vierde en laatste, achter Canada (brons), Zuid-Korea (zilver) en China (goud).