Jorien ter Mors heeft zaterdag bij het World Cup Kwalificatie Toernooi ook de 500 meter gewonnen. Janine Smit en Letitia de Jong, de nummer één en twee van de laatste NK, vielen buiten de top vijf en mogen niet naar de eerste wereldbekers op de kortste afstand. Op de 3.000 meter greep Ireen Wüst naast een ticket voor de World Cups.

Ter Mors maakte vrijdag met winst op de 1.500 meter in Heerenveen een succesvolle rentree in een officiële wedstrijd, nadat ze het hele vorige seizoen miste door een knieoperatie. Een dag later was de 29-jarige schaatsster op de 500 meter de enige die onder de 38 seconden dook: 37,99.

Sanneke de Neeling (38,22), de pas twintigjarige Michelle de Jong (38,25), Jutta Leerdam (38,32) en de verrassende Dione Voskamp (38,37) maakten de top vijf vol in Thialf.

De beste vijf schaatssters kwalificeerden zich voor de eerste vier wereldbekers van dit seizoen, die achtereenvolgens worden gehouden in het Wit-Russische Minsk (15-17 november), het Poolse Tomaszów Mazowiecki (22-24 november), het Kazachstaanse Nur-Sultan (6-8 december) en het Japanse Nagano (13-15 december).

De Jong zal door haar derde plek in Minsk debuteren bij een wereldbeker voor senioren. "Ik sta nog steeds een beetje te trillen", glimlachte de juniorenwereldkampioene op de 1.000 meter. "Het zat stiekem wel in mijn achterhoofd, maar het is een heel mooie stap dat ik nu de World Cups in mag."

Letitia de Jong baalt van haar zesde plaats. (Foto: Pro Shots)

De Jong en Smit verliezers op 500 meter

Letitia de Jong was de grootste verliezer van de 500 meter. De Nederlands kampioene sprint van 2018 eindigde als zesde in 38,41 en kwam vier honderdsten tekort voor een ticket voor de World Cups.

"Dit moet ik even verwerken. Hier had ik van tevoren geen rekening mee gehouden", baalde de 26-jarige De Jong. "Maar ik rijd gewoon niet hard genoeg, technisch valt het niet op zijn plek. Gelukkig kan ik me zondag op de 1.000 meter nog voor de wereldbekers plaatsen."

Regerend Nederlands kampioene Smit kwam er met een vijftiende plek (38,97) helemaal niet aan te pas. Esmé Stollenga, die vorig jaar verraste met de vijfde plek bij het kwalificatietoernooi, kwam zaterdag niet verder dan plaats negentien in 39,19.

Wüst valt buiten top vijf 3.000 meter

Op de 3.000 meter greep Ireen Wüst naast een ticket voor de wereldbekers. De tweevoudig olympisch kampioene op deze afstand klokte een tijd van 4.03,41 en dat was net niet genoeg voor een plek in de top vijf. Ze werd zesde.

De zege op de 3 kilometer ging naar Esmee Visser. De 23-jarige stayer klokte een tijd van 4.00,27 en hield daarmee nummer twee Antoinette de Jong nipt achter zich (4.00,29). Vorig jaar ging de zege op het kwalificatietoernooi nog naar De Jong.

Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte noteerde een tijd van 4.00,51 en dat was - naast een derde plek - goed voor haar beste tijd ooit in Thialf. Vorig jaar meldde Achtereekte zich ziek af voor de 3 kilometer op het kwalificatietoernooi.

Het vierde en vijfde wereldbekerticket op de één na langste afstand bij de vrouwen gingen naar Reina Anema (4.01,80) en Melissa Wijfje, die met een tijd van 4.02,53 een fractie sneller was dan Wüst. De top tien werd gecompleteerd door Irene Schouten, Joy Beune, Esther Kiel en Roza Blokker.

Later op de dag wordt nog de 1.500 meter voor mannen gereden.

Ireen Wüst greep naast een wereldbekerticket op de 3.000 meter. (Foto: Pro Shots)