Jan Blokhuijsen schaatst komend seizoen voor Team IKO. De dertigjarige allrounder trainde al sinds vorig jaar november mee bij de ploeg van trainers Erwin en Martin ten Hove.

Blokhuijsen behaalde bij de Olympische Spelen van 2018 in Gangneung brons met de achtervolgingsploeg. Daarna besloot hij een seizoen rustig aan te doen - hij ging trouwen en werd voor de eerste keer vader - en niet deel te nemen aan wedstrijden.

De Noord-Hollander tekent bij Team IKO een contract voor één seizoen, maar het is de bedoeling dat hij bij de ploeg blijft tot en met de Olympische Winterspelen van Peking in 2022.

"Ik wil nog één olympische cyclus draaien. Ik ben sporter in hart en nieren en er is niets mooiers dan fulltime te kunnen schaatsen", zegt de Europees kampioen allround van 2014 dinsdag tegen Schaatsen.nl.

"Als ik ervoor ga, weet ik dat ik het in me heb om met de top mee te draaien, dat heb ik de laatste tien jaar wel bewezen. Natuurlijk moet ik nog wel even finetunen en ritme opdoen, maar vooralsnog gaat het al heel lekker en rijd ik goede testen."

Blokhuijsen ploeggenoot van Ter Mors

Bij Team IKO rijdt ook Jorien ter Mors. De 29-jarige sprintster kwam vorig seizoen, wegens een ernstige knieblessure, ook niet in actie, maar is inmiddels weer op de weg terug.

De andere schaatsers die komend seizoen voor Team IKO uitkomen zijn Letitia de Jong, Femke Beuling, Bo van der Werff, Lex Dijkstra, Lennart Velema, Niek Deelstra en Stef Brandsen.

"Wij bouwen stap voor stap aan onze ambitie om olympisch goud te winnen bij de Spelen in Peking 2022, maar we kijken ook met een schuin oog al naar de Olympische Spelen van 2026", aldus de broers Ten Hove tijdens de teampresentatie.

Het nieuwe schaatsseizoen op de langebaan begint in november, wanneer van 1 tot en met 3 november het kwalificatietoernooi voor de wereldbekerwedstrijden op het programma staat in Heerenveen.