Yvonne Nauta heeft op 28-jarige leeftijd haar carrière als langebaanschaatsster beëindigd. De Friezin kan het fysiek niet langer opbrengen. Ze blijft wel actief in het marathonschaatsen.

Nauta, die sinds haar vertrek bij Jumbo-Visma al bijna anderhalf jaar geen ploeg meer had, liep in het voorseizoen van 2017 een meervoudige beenbreuk op en haalde sindsdien haar niveau niet meer op de langebaan.

De laatste jaren had ze het fysiek al zwaar en zat ze tegen een burn-out aan. "Ik dacht dat ik er met wilskracht en hard werken wel bovenop zou komen", zegt ze donderdag tegen Schaatsen.nl.

"In het verleden was dat ook zo, maar als je je lijf de hele tijd uitput, kan dat niet meer. Ja, ik kan wel zeggen dat ik daar nog steeds van moet herstellen."

Nauta veroverde brons op het WK allround van 2014. Later dat jaar veroverde ze ook de nationale allroundtitel en werd ze Nederlands kampioen op de 5.000 meter. Op die afstand deed ze mee aan de Olympische Spelen in Sochi, waar ze zesde werd.

'Lichaam op orde krijgen is prioriteit'

Aanvankelijk wilde Nauta zich terugknokken, maar ze had steeds minder de behoefte om haar top te halen en kon zich niet meer motiveren om nog een keer alles uit zichzelf te halen.

"Ik weet hoe het voelt, dus waarom zou ik mezelf nog een keer moeten bewijzen? Daarbij kreeg ik meerdere signalen van mijn lichaam dat het nog niet oké is. Ik vind het veel belangrijker om dat weer op orde te krijgen, dat is nu mijn prioriteit."