Lee Sang-hwa heeft vrijdag een punt achter haar indrukwekkende schaatscarrière gezet. De dertigjarige Zuid-Koreaanse kwam sinds de Olympische Winterspelen van vorig jaar in Pyeongchang al niet meer in actie.

"Ik wil mezelf honderd punten geven voor mijn carrière", zegt Lee tegenover media in eigen land. "Ik heb al mijn doelen bereikt."

De tweevoudig olympisch kampioene, die tijdens haar loopbaan regelmatig werd geplaagd door knieblessures, neemt komende donderdag op een persconferentie in Seoel officieel afscheid.

Op de Spelen in eigen land moest Lee zich vorig jaar tevredenstellen met het zilver op de 500 meter. Ze moest de Japanse Nao Kodaira voor zich dulden.

In 2010 en 2014 veroverde ze wel het olympisch goud op de 500 meter. Bij haar debuut op de Olympische Spelen in Turijn eindigde ze als zesde op het sprintnummer.

Lee Sang-hwa met haar zilveren medaille op de Olympische Spelen in Pyeongchang. (Foto: Pro Shots)

Lee heeft nog altijd wereldrecord 500 meter in handen

De sprintster verbeterde in 2013 met een tijd van 36,36 seconden in Salt Lake City haar eigen wereldrecord op de 500 meter. Dat record staat nog altijd op haar naam.

Naast haar twee olympische titels werd Lee in 2010 wereldkampioene sprint en pakte ze in drie keer het goud op de 500 meter bij de WK afstanden (2012, 2013 en 2016). In 2013 eiste ze ook de wereldbeker op de kortste afstand voor zich op.