Nederlands kampioene sprint Jutta Leerdam verruilt Team IKO voor Team Reggeborgh. Ook Michelle de Jong, het zusje van tweevoudig olympisch medaillewinnares Antoinette de Jong, stapt over naar de ploeg van coach Gerard van Velde.

Het is de eerste keer dat Van Velde, die al jaren een sprintploeg heeft, vrouwen onder zijn hoede neemt. "Ik zie er een uitdaging in om ook met vrouwen op het hoogste niveau mee te doen", aldus de olympisch kampioen van 2002.

Bij Team Reggeborgh hebben de broers Ronald en Michel Mulder, Kai Verbij, Dai Dai Ntab, Wesly Dijs allemaal bijgetekend richting het nieuwe seizoen.

Afgelopen seizoen maakte de twintigjarige Leerdam haar debuut als prof. Ze pakte eind januari de nationale titel sprint in Thialf door drie van de vier races te winnen. In het klassement bleef ze Letitia de Jong (zilver) en Sanneke de Neeling (brons) voor.

"Ik heb het afgelopen seizoen veel geleerd en ben Team IKO daar dankbaar voor", zegt Leerdam woensdag over haar overstap. "Bij Reggeborgh krijg ik de kans om me weer op andere gebieden te ontwikkelen en zo het beste uit mezelf te halen. Ik hoop daarmee nog efficiënter te worden op het ijs."

De negentienjarige Michelle de Jong, wier zus Antoinette de Jong bij Jumbo-Visma rijdt, komt over van RTC Noord/Fryslân. Ze werd afgelopen seizoen wereldkampioene op de 1.000 meter bij de junioren en pakte in die leeftijdscategorie ook de wereldtitel op de teamsprint.

Coach Gerard van Velde tijdens de NK afstanden in december. (Foto: Pro Shots)