Douwe de Vries blijft nog minimaal een jaar actief als schaatser. Jumbo-Visma maakte vrijdag bekend dat het contract met de 36-jarige routinier met één jaar is verlengd.

"Ik heb afgelopen jaar mijn beste seizoen ooit gehad en laten zien dat ik nog niet versleten ben", zegt De Vries op de site van zijn ploeg. "Daarnaast vind ik het nog altijd geweldig om te schaatsen en sportief bezig te zijn."

De Vries reed afgelopen seizoen in totaal acht persoonlijke records. Met 36,46 op de 500 meter, 1.44,24 op de 1.500 meter, 6.12,47 op de 5 kilometer en 12.55,10 op de 10 kilometer staat hij nu zeventiende op de 'Adelskalender', de ranglijst aller tijden op de grote vierkamp.

Hij kroonde zich bij afwezigheid van onder anderen Sven Kramer en Patrick Roest tot Nederlands kampioen allround en maakte deel uit van de Nederlandse ploeg die op de WK afstanden goud won op de ploegachtervolging.

"Uiteraard spelen de prestaties van afgelopen seizoen een belangrijke rol in mijn keuze. Als het zo goed gaat, wil je nog wel een jaartje door", stelt de Fries.

Douwe de Vries werd net als ploeggenoot Carlijn Achtereekte in januari Nederlands kampioen allround. (Foto: ANP)

'Natuurlijk heb ik getwijfeld of ik door moest gaan'

De Vries rijdt sinds 2014 voor Jumbo-Visma en zijn voorganger Lotto-Jumbo. Eerder kwam hij uit voor TVM en SOS Kinderdorpen. De veteraan heeft lang na moeten denken voor hij tot zijn besluit kwam om er nog een jaar aan vast te plakken.

"Mensen zeggen weleens dat je moet stoppen op je hoogtepunt, maar wat is je hoogtepunt? Als je op je 36e nog zo veel progressie kunt boeken, waarom zou dat op je 37e dan niet kunnen?", vraagt hij zich hardop af.

"Natuurlijk heb ik de laatste tijd wel getwijfeld of ik door moest gaan, maar dat had niks met mijn motivatie te maken. Na alles goed op een rijtje te hebben gezet, ben ik tot dit besluit gekomen en ik wil er nog één keer alles uithalen."