De Nederlandse ploeg voor de World Cup-finale van komend weekend in Salt Lake City bestaat uit vijftien schaatsers, zo heeft de KNSB maandagavond bekendgemaakt. Sven Kramer en Antoinette de Jong ontbreken zoals bekend in de selectie.

Alleen de top twaalf per afstand in het World Cup-klassement plaatste zich voor de laatste wereldbeker van het seizoen op de Amerikaanse hooglandbaan. Bij de massastart gaat het om de top achttien.

Een van de blikvangers in de Nederlandse selectie is Patrick Roest. De schaatser van Team Jumbo-Visma, die zondag in het Canadese Calgary voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel allround veroverde, doet mee op de 1.500 en de 5.000 meter.

Ook Ireen Wüst reist af naar Salt Lake City. De 32-jarige Brabantse rijdt de 1.000 en de 1.500 meter, de afstand waarop ze olympisch kampioen is. Wüst eindigde zondag als vijfde op het WK allround.

Kramer en Antoinette de Jong, die brons veroverden in Calgary, wisten zich niet te plaatsen voor de World Cup-finale. Op de 500 meter doen bovendien geen Nederlanders mee. De laatste wereldbeker van het seizoen wordt op zaterdag 9 en zondag 10 maart verreden.

Nederlandse deelnemers

Vrouwen
1.000 meter: Ireen Wüst, Letitia de Jong
1.500 meter: Ireen Wüst, Lotte van Beek, Melissa Wijfje en Joy Beune
3.000 meter: Esmee Visser, Melissa Wijfje en Reina Anema
Massastart: Irene Schouten en Melissa Wijfje

Mannen
1.000 meter: Kjeld Nuis, Kai Verbij en Thomas Krol
1.500 meter: Kjeld Nuis, Thomas Krol en Patrick Roest
5.000 meter: Marcel Bosker en Patrick Roest
Massastart: Chris Huizinga en Simon Schouten