Martina Sáblíková heeft zondag voor de tweede dag op rij een wereldrecord gereden bij het WK allround in Calgary. De 31-jarige schaatsster verbeterde na de 3 kilometer ook de mondiale toptijd op de 5 kilometer.

Sáblíková reed op ruim 1.000 meter hoogte in de Olympic Oval een zeer vlakke race met negen 31'ers en drie 32'ers. Dat bracht haar op een eindtijd van 6.42,01.

Daarmee was de Tsjechische ruim een halve seconde sneller dan de tijd die ze op 18 februari 2011 neerzette bij een 5 kilometer in Salt Lake City (6.42,66).

Sáblíková reed zaterdag al het bijna dertien jaar oude wereldrecord van de Canadese Cindy Klassen op de 3.000 meter uit de boeken door 3.53,31 te klokken.

Vooral door haar fenomenale tijden op de twee lange afstanden werd Sáblíková voor de vijfde keer in haar carrière wereldkampioene allround. Ze maakte op de 5 kilometer meer dan 15 seconden goed op de Japanse titelverdedigster Miho Takagi, die na drie afstanden aan de leiding ging.

Antoinette de Jong, die zowel op de 3 als op de 5 kilometer tegen Sáblíková reed, pakte brons bij het WK in Canada. Carlijn Achtereekte werd vierde en Ireen Wüst moest genoegen nemen met de vijfde plek.