Martina Sáblíková heeft zaterdag bij het WK allround in het Canadese Calgary het bijna dertien jaar oude wereldrecord op de 3 kilometer verbeterd.

De 31-jarige Sáblíková kwam in de Olympic Oval tot een tijd van 3.53,31. Daarmee was ze net wat sneller dan de Canadese Cindy Klassen, die op 16 maart 2006 eveneens in Calgary een tijd van 3.53,34 neerzette.

Sáblíková was bijna vijf seconden sneller dan Antoinette de Jong, die zaterdag met 3.58,25 als tweede eindigde in de uitslag van de 3 kilometer.

Het wereldrecord op de 3.000 meter voor vrouwen was de oudste mondiale toptijd op een olympische schaatsafstand.

Sáblíková heeft sinds februari 2011 ook al het wereldrecord op de 5 kilometer in handen. De drievoudig olympisch kampioene reed toen 6.42,66 in Salt Lake City.

Martina Sáblíková reed op de 3.000 meter tegen Antoinette de Jong. (Foto: ANP)

Sáblíková naar tweede plek in klassement

De afgelopen dagen klaagden schaatsers en coaches dat het ijs nog zacht en niet heel snel was in Calgary, maar op de eerste wedstrijddag waren de omstandigheden dus wel goed.

"Ze hebben het ijs op het juiste moment goed gekregen, dat vind ik alleen maar mooi", aldus De Jong. "Je moet nooit iets afschrijven, ook niet deze baan. Het mag oud zijn, maar er wordt wel heel hard gereden."

Door haar imponerende prestatie op de 3.000 meter steeg Sáblíková naar de tweede plaats in het klassement. Ze moet zondag op de 1.500 meter 2,88 seconden goedmaken op de Japanse Miho Takagi, die aan de leiding gaat.

De Jong is na de eerste dag in Calgary de beste Nederlandse op de derde plek. De Europees kampioene allround moet zondag op de 1.500 meter een kleine drie seconden goedmaken op regerend wereldkampioene Takagi.