Sportartsen kunnen voortaan niet meer zelfstandig beslissen over het uitschrijven van schildkliermedicatie aan sporters. De NOC*NSF verbiedt dat, na signalen over misbruik van dergelijke medicatie.

Dat meldt de Volkskrant donderdag. Vorig jaar stuurde schaatsbond KNSB al een brief aan alle topschaatsers, waarin stond dat er signalen waren over mogelijk misbruik van de medicatie.

"Ik ga een extra slot op de deur gooien, want ik wil, om het populair te zeggen, dit gezeik niet meer", verklaart medisch directeur Cees-Rein van den Hoogeband van NOC*NSF donderdag in de Volkskrant.

De medicijnen zijn bedoeld voor mensen met een traag werkende schildklier, maar sporters zouden het gebruiken om sneller af te vallen. Volgens de Dopingautoriteit gebruiken steeds meer sporters deze middelen, die eenvoudig via internet te bestellen zijn.

Niet bekend hoeveel sporters medicatie slikken

Bij de Olympische Winterspelen van februari vorig jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang werd het NOC*NSF duidelijk dat meerdere Nederlandse schaatsers schildkliermedicatie slikten.

Aan het gebruik van schildklierhormonen zijn bepaalde gezondheidsrisico's verbonden voor het hart, de spieren en botten. Het toedienen luistert heel nauw en is per persoon anders. Bij verkeerd gebruik van de hormonen kunnen de gevolgen groot zijn.

Ireen Wüst, Anice Das en Irene Schouten vertelden eerder al in de media over hun schildklierproblemen. Van hen is dus bekend dat ze daar medicatie voor gebruiken. Hoeveel sporters er in totaal de medicatie slikken, is niet bekend.