Marathonschaatser Bob de Vries heeft zondag de laatste marathon in de KPN Grand Prix gewonnen. De 34-jarige Fries troefde op het ijs in het Zweedse Lulea na 144 kilometer Jouke Hoogeveen af. Bij de vrouwen was Irene Schouten de beste.

Het was voor De Vries zijn eerste zege van het seizoen. Gary Hekman won de sprint om de derde plek van Simon Schouten.

Erik Jan Kooiman, ploeggenoot van De Vries, had met een lange solo geprobeerd om de zesde Grand Prix te winnen. Hij zag zijn poging stranden.

Crispijn Ariëns kwam als vijfde over de streep. Dat was voldoende om het algemeen klassement van de KPN Grand Prix te winnen.

Ketellapper-Zielman wint klassement bij vrouwen

Schouten won na 100 kilometer op het ijs bij het Zweedse Lulea de sprint voor Iris van der Stelt en Carla Ketellapper-Zielman.

Ketellapper-Zielman won het eindklassement over de zes marathons op natuurijs. De eerste drie waren waren vorige maand op de Oostenrijkse Weissensee.

Schouten was dit seizoen vooral goed op de massastart en op de marathons op kunstijs. De 26-jarige marathonschaatsster won eerder deze maand de wereldtitel op de massastart in Inzell. Ook veroverde ze de titel bij het NK marathon op kunstijs.

Afgelopen donderdag won Schouten ook de Grand Prix 4. Dat was pas haar eerste wedstrijd op natuurijs van het seizoen.