Kjeld Nuis wil komend weekend bij het WK sprint in Heerenveen wat goedmaken na zijn teleurstellende WK afstanden van twee weken geleden. De tweevoudig olympisch kampioen hoopt dat nieuw materiaal hem daarbij kan helpen.

"Ik had echt mijn zinnen gezet op Inzell, ik wilde daar heel goed rijden", aldus Nuis donderdag bij een persmoment in Wolvega. "Ik voelde me ook heel sterk, maar het kwam er gewoon niet uit. Dat vond ik waardeloos. Oké, dacht ik: ik heb nú een nieuwe prikkel nodig, ik ga nú nieuwe schoenen proberen."

"Ik had ze al liggen hoor, maar ik durfde ze nog niet te proberen. Het blijft een gok, maar dit is wel het juiste moment voor mij. Even letterlijk met je schaatsen bezig zijn en verder niks. Ik zit nu weer lekker in mijn vel."

"Soms oogt het nog wat onwennig en heb ik wat missertjes", zegt Nuis over zijn nieuwe materiaal. "Dat is logisch, want ik schaats er pas een week op. Ze zijn een stuk lichter, voelen directer aan en in de bochten voel ik ook meteen druk op het ijs. Ik ben positief verrast en nu maar hopen dat ik harder ga."

Nuis: 'Kan niet doen alsof privésituatie niet meespeelt'
198
Nuis: 'Kan niet doen alsof privésituatie niet meespeelt'

'Schoenen niet oorzaak van minder WK'

De 29-jarige Nuis reed vier jaar lang met veel succes op zijn vorige paar schoenen, waaronder hij na zijn twee gouden medailles op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang in 2018 al wel nieuwe buizen liet plaatsen.

Het laatste toernooi op zijn 'oude' schaatsen liep echter op een grote teleurstelling uit. De schaatser van Jumbo-Visma eindigde bij de WK afstanden in Inzell als derde op de 1.000 meter en als vijfde op de 1.500 meter, waardoor hij zijn twee wereldtitels verloor.

Coach Jac Orie benadrukt dat de mindere prestaties van Nuis in Zuid-Duitsland zeker niet aan zijn 'oude' schoenen zijn toe te schrijven. "Nee, natuurlijk niet. Het gaat altijd om heel veel factoren en dan is het moeilijk om achteraf vast te stellen waar het precies aan heeft gelegen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden."

Het gebrek aan stabiliteit in de privésituatie van Nuis, die eind vorig jaar brak met zijn vriendin met wie hij een zoontje heeft, is een van die factoren. Evenals de tweevoudig olympisch kampioen ("die emmer is leeg") wil Orie het daar niet meer over hebben. "Die kant gaan we niet meer op."

Het podium van het WK sprint van vorig jaar, met van links naar rechts Kjeld Nuis, Havard Lorentzen en Kai Verbij. (Foto: ANP)

'Kjeld is geen grijze muis'

Orie staat achter de keuze van Nuis om vlak voor het WK sprint op nieuwe schoenen te gaan rijden. "Er zijn genoeg goede argumenten voor hem om te veranderen en dan moet je het gewoon doen", betoogt de coach.

"Kjeld is geen grijze muis en dat moet hij niet worden ook. Hij is misschien best wel een flapuit en een beetje een losse jongen, maar hij is niet zo impulsief als iedereen denkt. Helemaal niet zelfs. Hij luistert altijd goed en weet heel goed waarmee hij bezig is."

Met zijn nieuwe schoenen zal Nuis dit weekend in Thialf een gooi doen naar zijn eerste wereldtitel sprint. De geboren Zuid-Hollander, die twee keer zilver (2016 en 2018) en één keer brons (2017) won op het mondiale sprinttoernooi, ziet zichzelf echter niet als favoriet.

"Voor mij is Pavel Kulizhnikov de grootste kanshebber. Daarna komen de Noor Havard Lorentzen en Kai Verbij natuurlijk. Die rijdt heel constant dit jaar", zegt hij.

"Als ik ze goed raak, kan ik heel gevaarlijk zijn voor het klassement. Maar in dit veld kom ik gewoon tekort op de 500 meter. Als ik twee keer een heel goede 1.000 meter rijd, dan haal ik het podium. Dat is mijn doel ook. Dat is reëel, de wereldtitel is dat niet, maar wie weet?"

Het WK sprint begint zaterdag om 15.00 uur. Zondag worden de medailles verdeeld.

Laatste 10 wereldkampioenen sprint

  • 2018: Havard Lorentzen (Noo)
  • 2017: Kai Verbij
  • 2016: Pavel Kulizhnikov (Rus)
  • 2015: Pavel Kulizhnikov (Rus)
  • 2014: Michel Mulder
  • 2013: Michel Mulder
  • 2012: Stefan Groothuis
  • 2011: Kyou-hyuk Lee (ZKo)
  • 2010: Kyou-hyuk Lee (ZKo)
  • 2009: Shani Davis (VS)