Irene Schouten pakte zondag bij de WK afstanden in Inzell voor de tweede keer in haar carrière goud op de massastart, een wereldtitel die ze al een beetje voelde aankomen.

"Ik weet niet waarom, maar ik had de hele dag al het gevoel dat het vandaag ging gebeuren", glimlachte Schouten. "De afgelopen jaren viel het een aantal keer niet mijn kant op, maar ik voelde dat het vandaag wel ging lukken."

De 26-jarige Noord-Hollandse was oppermachtig in de Max Aicher Arena. Met nog 300 meter te gaan, ging ze over koploper Ivanie Blondin heen, waarna ze de Canadese op meer dan zes tiende van een seconde sprintte. De nummer drie Elizaveta Kazelina uit Rusland gaf op de streep zelfs anderhalve seconde toe.

"Ik heb nog nooit met zoveel voorsprong gewonnen", aldus Schouten. "Ik was eigenlijk van plan om de sprint wat eerder aan te gaan, maar Blondin ging precies toen ik ook wilde aanzetten en daardoor trok ze eigenlijk heel mooi de sprint voor mij aan."

'Je hebt niet in de hand wat anderen doen'

Zo verliep alles volgens plan voor de Nederlandse, die in 2015 de eerste wereldtitel op de massastart veroverde, maar daarna bij de WK van 2016 (tiende), de WK van 2017 (22e na val) en de Olympische Spelen van 2018 (derde) geen ideale race kon rijden.

"De massastart is een lastige discipline", zei Schouten. "Je kunt nog zo goed zijn, maar je hebt niet in de hand wat de anderen doen. Je kunt ingesloten raken, er wordt geduwd en getrokken. In een massastart moet het echt jouw kant op vallen."

'Wijfje verdient ook medaille'

Dat het zondag in het zuiden van Duitsland de kant van Schouten op viel, kwam ook zeker door haar landgenote Melissa Wijfje. De 23-jarige Zuid-Hollandse nam met nog vier rondes te gaan de kop en controleerde de race daardoor tot de aanval van Blondin.

"Jillert (Anema, de coach van Schouten, red.) had een plan gemaakt en daar waren we allemaal blij mee", aldus de nieuwe wereldkampioene. "Melissa zou na de laatste tussensprint gas geven en proberen weg te komen. Op die manier had zij ook een kans om te winnen."

De Italiaanse Francesca Lollobrigida en Blondin antwoordden direct op de aanval van Wijfje, maar vervolgens zat Schouten wel in een ideale positie.

"Het is nog steeds een beetje raar dat ik als enige een medaille heb gekregen", zei Schouten. "De massastart is een teamonderdeel en vandaag heb ik ook echt dankzij Melissa gewonnen. Ze had het verdiend om naast me op het podium te staan."

'Train het hele jaar voor deze race'

Voor Schouten betekent de wereldtitel dat ze haar belangrijkste doel van het seizoen gehaald heeft. De pupil van Anema is ook een zeer succesvolle marathonschaatsster, maar ze sloeg deze winter wederom weer een aantal marathons over om zich optimaal voor te bereiden op de WK op de langebaan.

"Sommige mensen zeiden dat ik vorige maand wel even naar de Weissensee had kunnen gaan om daar 150 kilometer te schaatsen bij het NK. Maar je moet gewoon heel scherp en snel zijn om hier te winnen", aldus Schouten.

"Ik train het hele jaar om goed te zijn bij deze massastart. Het is heel fijn dat ik deze wereldtitel terugkrijg voor alle trainingen die ik erin heb gestopt en alle dagen die ik weg ben geweest bij mijn familie."