Thomas Krol besloot afgelopen voorjaar om na vijf seizoenen onder Gerard van Velde over te stappen naar de ploeg van Jac Orie. Zondag leverde die keuze de 26-jarige schaatser zijn eerste wereldtitel op.

Krol vroeg zich vorig jaar bij zijn eerste fietstraining met zijn nieuwe ploeggenoten van Jumbo-Visma even af waar hij aan begonnen was. Met mannen als Sven Kramer, Patrick Roest en Kjeld Nuis op kop ging het een stuk harder dan hij gewend was, ook verbaal.

"Dat zijn toch meer alfamannetjes en zo ben ik zelf niet", glimlachte Krol zondag in Inzell met de gouden medaille van de 1.500 meter om zijn nek. "Ik moest daar de eerste maanden bij deze ploeg zeker aan wennen. Ik werd af en toe gesloopt tijdens een training en er werd weleens een opmerking gemaakt."

"Eerst kon ik er niet zoveel tegen inbrengen, maar de laatste maanden heb ik geleerd om een grote bek terug te geven. Om meer voor mezelf te kiezen en harder te worden, in plaats van me bescheiden op te stellen zoals meer in mijn karakter zit. Het is een cliché, maar deze wereldtitel is de bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt."

Krol verrast met goud: 'Ik ben gewoon wereldkampioen'
92
Krol verrast met goud: 'Ik ben gewoon wereldkampioen'

'Ik merkte dat ik stagneerde'

Krol rijdt al sinds het seizoen 2010/2011 mee in de nationale (sub)top en de laatste jaren pakte hij ook internationaal af en toe een prijs. Zo werd hij drie jaar geleden derde op de 1.500 meter bij de WK afstanden in Kolomna en won hij vorig seizoen zilver bij de EK afstanden op de schaatsmijl.

Wat echter ontbrak op de erelijst van de specialist op de middellange afstand, was een zege. "Ik ben supertrots op mijn tweede en derde plaatsen, maar wilde meer. De laatste jaren merkte ik dat ik wat stagneerde, dus ik wilde een keer wat anders proberen."

Door te trainen met sterke allrounders als Kramer en Roest heeft Krol nu meer inhoud en dat bleek zondag in Inzell. Met een dik baanrecord van 1.42,58 bleef de schaatser uit Overijssel de Noor Sverre Lunde Pedersen (1.43,16) en de Rus Denis Yuskov (1.43,20) ruim voor.

"Ik heb altijd het geloof gehad dat ik de beste van de wereld zou kunnen worden. Anders zat ik hier niet, ik schaats om te winnen", aldus Krol. "Alleen dat lukte vaak net niet. Totdat ik in december de 1.500 meter won bij de wereldbeker in Heerenveen. Dat was voor mij echt een wake-upcall en de bevestiging dat ik van iedereen kan winnen als ik een goede race neerzet."

Nuis: 'Kan niet doen alsof privésituatie niet meespeelt'
198
Nuis: 'Kan niet doen alsof privésituatie niet meespeelt'

'Dit is een droom die uitkomt'

In de Max Aicher Arena reed Krol waarschijnlijk de beste race uit zijn carrière, een dag nadat hij op de 1.000 meter nipt tweede was geworden achter zijn beste vriend Kai Verbij.

"Ik heb na de race direct een heel dikke knuffel van Kai gekregen, hij stond langs de kant", stelde de nieuwe wereldkampioen op de 1.500 meter. "Superleuk man, hij moest bijna huilen. Ja, ik had ook wel natte ogen. Ongelooflijk dat we nu allebei een wereldtitel hebben, dit is een droom die uitkomt."

Krol beaamde dat zijn eerste WK-goud een kantelpunt in zijn carrière is. "Ik hoop nog vaker zo'n titel te kunnen winnen. Maar dat vind ik nu nog iets te veel vooruitkijken. Ik wil hier eerst echt van genieten. Wereldkampioen; dat klinkt ontzettend goed."