Ireen Wüst heeft zondag bij de WK afstanden voor de vierde keer in haar carrière de wereldtitel op de 1.500 meter veroverd. De Brabantse bleef de Japanse Miho Takagi en de Amerikaanse Brittany Bowe voor.

De 32-jarige Wüst kwam in het Duitse Inzell tot een tijd van 1.52,81. Daarmee verbeterde ze haar eigen baanrecord (1.54,03) met ruim een seconde.

Eerder op deze WK won Wüst met Antoinette de Jong en Joy Beune zilver op de ploegachtervolging. De 1.000 meter liet ze zaterdag schieten om zich volledig te kunnen focussen op de 1.500 meter.

Takagi, die vorig jaar bij de Olympische Spelen in Pyeongchang achter Wüst het zilver greep op de schaatsmijl, gaf een halve seconde toe op de winnende tijd en eindigde als tweede.

Bowe, die dit seizoen net als Wüst twee wereldbekerwedstrijden won, maakte het podium compleet. De wereldkampioene van 2015 op deze afstand passeerde de finish in 1.53,36.

Antoinette de Jong (1.53,76) en Melissa Wijfje (1.54,50) eindigden als respectievelijk vijfde en zesde. Beide Nederlandse vrouwen verbeterden hun persoonlijk records.

Wüst in tranen: 'Deze gouden medaille is voor Paulien'
111
Wüst in tranen: 'Deze gouden medaille is voor Paulien'

Wüst pakt dertiende titel op WK afstanden

In 2007, 2011 en 2013 eiste Wüst ook het goud op de 1.500 meter voor zich op. Ze heeft nu in totaal acht medailles veroverd op de schaatsmijl. In 2009, 2012, 2015 en 2017 pakte ze het zilver.

Voor Wüst is het haar dertiende titel op de WK afstanden. Daarvan greep ze er acht op individuele nummers en vijf met Nederland op de ploegachtervolging.

De succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden heeft een zeer zware periode achter de rug door het overlijden van haar vriendin en oud-ploeggenote Paulien van Deutekom begin januari. Bij het EK allround eindigde ze later die maand als vierde.

Dat ze in Inzell wel goud won zorgde voor veel emotie bij Wüst, die in tranen op het podium stond. Haar gedachten waren bij Van Deutekom, zo vertelde ze.

Ook goud voor Krol op 1.500 meter

Later op de dag was er bij de mannen ook goud voor Nederland op de 1.500 meter. Thomas Krol verraste met de wereldtitel door de Noor Sverre Lunde Pedersen (zilver) en de Rus Denis Yuskov (brons) achter zich te houden.

Titelverdediger Kjeld Nuis moest zich tevredenstellen met de vijfde plaats. De olympisch kampioen, die zaterdag brons veroverde op de 1.000 meter, gaf met 1.43,60 ruim een seconde toe op Krol. Patrick Roest, de derde Nederlander op de 1.500 meter, kwam niet verder dan de zevende plek. 

De WK werd zondag afgeloten met de massastart voor zowel de mannen als de vrouwen. Bij de vrouwen was er goud voor Irene Schouten, waarna de Amerikaan Joey Mantia zijn titel prolongeerde bij de mannen. Met de titel van Schouten komt het aantal gouden medailles van Nederland op deze WK op acht.