De loting voor de 1.000 meter bij de WK afstanden in Inzell heeft vrijdag een mooi affiche opgeleverd. In de slotrit neemt Kjeld Nuis het zaterdag op tegen zijn Russische rivaal Pavel Kulizhnikov.

De 29-jarige Nuis verdedigt zijn titel op de kilometer uit 2017. Een jaar eerder eiste Kulizhnikov het goud op deze afstand voor zich op.

Nuis en Kulizhnikov wonnen dit seizoen beiden twee wereldbekerwedstrijden op de kilometer. Bij de laatste World Cup in Hamar ging Kai Verbij met de overwinning aan de haal.

Verbij rijdt in de voorlaatste rit tegen de Rus Viktor Mushtakov, die vrijdag het brons pakte op de 500 meter. In de race daarvoor treft Thomas Krol de Noor Havard Lorentzen, die achter de Rus Ruslan Murashov tweede werd op de kortste afstand.

Op de 10 kilometer verschijnt Patrick Roest in de laatste rit aan de start. De wereldkampioen allround werd gekoppeld aan Danila Semerikov uit Rusland.

Jorrit Bergsma is de andere Nederlander die in actie komt op de 10.000 meter. De Fries, die in 2013 en 2015 de wereldtitel veroverde, treft in de vierde rit de Rus Alexander Rumyantsev.

Wüst rijdt in voorlaatste rit 1.000 meter tegen Bowe

Bij de vrouwen rijdt Ireen Wüst in de voorlaatste rit van de 1.000 meter tegen de Amerikaanse Brittany Bowe, die in 2015 wereldkampioene op deze afstand werd.

Jutta Leerdam en Antoinette de Jong zijn de twee andere Nederlandse vrouwen die meedoen op de 1.000 meter. Leerdam neemt het in de negende race op tegen de Russin Olga Fatkulina en De Jong treft in de vijfde rit Zhao Xin uit China.

Op de 5.000 meter moet Esmee Visser in de vierde rit het ijs op. De olympisch kampioene bindt de strijd aan met Isabelle Weidemann uit Canada.

De veertigjarige Carien Kleibeuker is de andere Nederlandse deelnemer op deze afstand. De routinier ontmoet in de tweede rit de Japanse Lemi Williamson.

De WK afstanden beginnen zaterdag om 13.15 uur met de 5.000 meter voor vrouwen. Vervolgens staan de 1.000 meter voor mannen (14.20 uur) en vrouwen (15.00 uur) op het programma, waarna de dag om 15.49 uur wordt afgesloten met de 10 kilometer voor mannen.