Ireen Wüst en Carlijn Achtereekte rijden donderdag toch niet tegen elkaar op de 3.000 meter bij de WK afstanden in Inzell. Omdat na Claudia Pechstein ook Ida Njatun zich afmeldde, zitten de Nederlandse schaatssters niet in dezelfde rit.

Wüst neemt het in de tweede rit op tegen de Chinese Han Mei. Olympisch kampioene Achtereekte komt een rit later de baan op en schaatst daarin tegen Roxanne Dufter uit Duitsland.

Eerder op donderdag leken Wüst en Achtereekte juist aan elkaar gekoppeld te worden, omdat Pechtstein zich terugtrok voor de langste afstand. Nadat ook de Noorse Njatun zich terugtrok, moest het rittenschema echter opnieuw gewijzigd worden.

Antoinette de Jong is de derde Nederlandse die op de 3 kilometer aan de start verschijnt. De Europees kampioene allround treft de Japanse Ayano Sato in de zevende van tien ritten.

Pechstein acht kans groter op 5.000 meter

De 46-jarige Pechstein trok zich terug, omdat ze denkt dat ze de meeste kans heeft op de 5.000 meter en de massastart. Haar beslissing om de overige twee afstanden te laten schieten, hangt ook samen met de dopingzaak die haar al jaren achtervolgt.

Begin oktober kreeg de vijfvoudig olympisch kampioene bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geen gehoor nadat ze beroep had aangetekend tegen sporttribunaal CAS in haar juridische gevecht met schaatsunie ISU. Het beroep dat op die uitspraak volgde, werd dinsdag verworpen.

De dopingzaak begon exact tien jaar geleden, toen Pechstein werd veroordeeld tot een schorsing van twee jaar wegens schommelende bloedwaarden. De Duitse eist een schadevergoeding van ruim 5 miljoen euro.

"Ik had mezelf ten doel gesteld om bij de WK afstanden op de 5 kilometer in de top acht te eindigen en op de massastart bij de eerste tien. Ik heb geen idee of het onder deze omstandigheden lukt, maar ik weet dat ik alleen een kans heb als ik me op die afstanden focus", schrijft een aangeslagen Pechstein op Facebook.

Vooruitblik WK afstanden: 'Kramer voor het eerst underdog'
288
Vooruitblik WK afstanden: 'Kramer voor het eerst underdog'

Toernooi begint met teamsprint

Het toernooi begint donderdag om 16.00 uur met de teamsprint voor vrouwen. De Nederlandse vrouwen Janine Smit, Letitia de Jong, Sanneke de Neeling en Jutta Leerdam schaatsen in rit vier tegen Italië.

De Nederlandse mannen schaatsen vervolgens eveneens in rit vier. Ronald Mulder, Kjeld Nuis, Kai Verbij en Thomas Krol treffen daarin Polen. Dat onderdeel begint om 16.17 uur.