Jutta Leerdam moet de World Cup in Hamar komend weekend aan zich voorbij laten gaan. De Nederlands kampioene sprint kampt met liesklachten.

"Zondagochtend tijdens de tweede dag van het NK sprint schoot het bij het inrijden in haar lies", laat coach Martin ten Hove van Team IKO woensdag weten aan De Telegraaf.

"Ze heeft toen wel gewoon gereden en de lies heeft het gehouden, maar op dit moment willen we geen risico nemen. Dit besluit is vooral uit voorzorg genomen."

De twintigjarige Leerdam zou bij de vijfde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in Noorwegen in actie komen op de 500 en de 1.000 meter.

Afgelopen weekend werd ze in Heerenveen Nederlands kampioene sprint, waar ze drie van de vier afstanden won. Eerder deze maand eindigde ze in het Italiaanse Collalbo als vierde op het EK sprint.

WK afstanden niet in gevaar voor Leerdam

De WK afstanden van volgende week in het Duitse Inzell (7 tot en met 10 februari) komen niet in gevaar voor Leerdam. Bij dat toernooi rijdt ze de 500 en 1.000 meter en is ze door bondscoach Jan Coopmans geselecteerd voor de teamsprint.

Behalve Leerdam doen Sven Kramer, Patrick Roest, Ireen Wüst en Antoinette de Jong niet mee in Hamar. Zij slaan de World Cup over omdat zij "een andere route kiezen richting de WK afstanden".