Suzanne Schulting heeft zondag in Dordrecht haar eerste Europese allroundtitel gepakt. Volg het toernooi en de reacties in dit liveblog.

EK allround
Goud Kramer, Roest tweede

EK sprint
Vrouwen: Leerdam vierde

EK shorttrack
Schulting leidt
Laatste dag
EK shorttrack · zondag om 20:04
Otter: 'Schulting in finale fenomenaal'
Jeroen Otter is in de finale over 3000 meter bij de Europese kampioenschappen shorttrack onder de indruk van Suzanne Schulting. De 21-jarige Friezin rijdt vijf ronden voor het einde met groot vertoon van macht weg bij de concurrentie. "Ze was fenomenaal'', zegt de coach, die vindt dat Schulting zich nu echt heeft bewezen als beste rijdster. "Na de 1500 en 500 meter was voor mij al duidelijk dat Suzanne de beste was."
EK shorttrack · zondag om 19:16
Shorttracksters dragen EK-goud bij relay op aan Knegt
De Nederlandse shorttracksters dragen hun gouden medaille op de relay bij de EK op aan Sjinkie Knegt. Onder aanvoering van Suzanne Schulting wordt in Dordrecht zeer overtuigend gewonnen. "Deze is voor Sjinkie", zegt Schulting, die eerder op de middag individueel ook al de Europese titel had gepakt, namens de uitgelaten ploeg voor de camera van de NOS. "Dit is echt heel erg vet, en ik ben zo trots op de meiden. Goud in dit stadion is echt fantastisch."
EK shorttrack · zondag om 17:41
Nederlandse shorttrackers veroveren zilver op aflossing bij EK
Daan Breeuwsma, Jasper Brunsmann, Itzhak de Laat en Dennis Visser rijden knap naar het zilver bij de EK shorttrack in Dordrecht. Nederland profiteert van een val tussen Rusland en Frankrijk en moet alleen Hongarije voor zich dulden.
EK shorttrack · zondag om 17:34
Daan Breeuwsma, Jasper Brunsmann, Itzhak de Laat en Dennis Visser staan klaar voor de relayfinale bij de mannen, het laatste onderdeel van de EK shorttrack.
EK shorttrack · zondag om 17:27
Nederlandse shorttracksters pakken met overmacht EK-goud op relay
Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven veroveren met overmacht de Europese titel shorttrack op de relay. Schulting komt na 3.000 meter met een halve ronde voorsprong op Rusland over de finish en pakt het goud. Het brons gaat naar Hongarije.
EK shorttrack · zondag om 17:23
Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven betreden het ijs. De relayfinale bij de vrouwen staat op het punt van beginnen.
EK shorttrack · zondag om 17:15
Er zijn nog twee onderdelen te gaan bij de EK shorttrack in Dordrecht. Zowel bij de mannen als de vrouwen staat de estafettefinale op het programma. In beide heats komt de Nederlandse ploeg in actie.
EK shorttrack · zondag om 16:56
EK shorttrack · zondag om 16:52
Schulting op overtuigende wijze Europees kampioene shorttrack
Suzanne Schulting wint met overmacht de superfinale bij de EK shorttrack. De Nederlandse pakt met nog drie rondes te gaan de leiding en geeft die niet meer uit handen. Het zilver gaat naar de Russin Sofia Prosvirnova, Elise Christie uit Groot-Brittannië wint het brons.
EK shorttrack · zondag om 16:47
Schulting en Van Ruijven betreden het ijs. De superfinale staat op het punt van beginnen.
EK shorttrack · zondag om 16:37
Het resterende programma bij de EK shorttrack in Dordrecht is nu als volgt:

  • 16.45 uur: Superfinale 3.000 m (v) (met Schulting)
  • 16.54 uur: Superfinale 3.000 m (m)
  • 17.19 uur: Finale 3.000 meter relay (v)
  • 17.28 uur: Finale 5.000 meter relay (m)
EK shorttrack · zondag om 16:31
Geen medailles voor Breeuwsma op 1000 meter
Daan Breeuwsma grijpt naast de medailles in de A-finale van de 1.000 meter bij de EK shorttrack. De Nederlander komt als vierde over de meet en wordt later vanwege een onreglementaire inhaalactie uit de uitslag geschrapt. Het goud gaat naar de Rus Semen Elistratov.
EK shorttrack · zondag om 16:24

De stand in het algemeen klassement is nu als volgt:

Prosvirnova (Rusland) 52
Schulting 42
Christie (Groot-Brittanië) 34
Maliszewska (Polen) 34

Het toernooi wordt straks afgesloten met de superfinale (3.000 meter). Als Schulting die wint, is ze voor het eerst in haar loopbaan Europees kampioen.

EK shorttrack · zondag om 16:20
Van Ruijven eindigt als vierde, terwijl Christie als derde over de meet komt. De Russin Prosvirnova pakte de Europese titel en neemt de leiding in het algemeen klassement over van Schulting.
EK shorttrack · zondag om 16:15
Lara van Ruijven gaat nu de A-finale rijden, met daarin ook Elise Christie. De Britse is de grote concurrente van Suzanne Schulting in de jacht op EK-goud. Schulting rijdt vanwege een penalty geen finale.
EK shorttrack · zondag om 16:12
De finales van de 1.000 meter zijn begonnen. Yara van Kerkhof eindigt als vierde in de B-finale.
Schaatsen · zondag om 16:03
Daarmee is het voorbij in Collalbo. De EK's allround en de EK's sprint zijn afgelopen en leveren drie keer goud op voor Nederland (Sven Kramer, Kai Verbij, Antoinette de Jong).
EK allround · zondag om 16:00
Patrick Roest: "Ik heb deze 10.000 meter niet helemaal handig ingedeeld. Het is zonde dat ik pas laat in de gaten had dat ik nog de energie had. Ik had misschien minder naar mijn gevoel moeten luisteren. Sven heeft een onwijs goed toernooi gereden en is de terechte kampioen. Ik heb steekjes laten vallen."
EK shorttrack · zondag om 15:57
EK shorttrack · zondag om 15:56
Bij de mannen is Daan Breeuwsma door naar de finale van de 1.000 meter!
EK allround · zondag om 15:52
Sven Kramer: "Het ging best wel vlotjes. Toen ik op het grote bord zag dat Patrick eraan kwam, dacht ik wel even: kut. Gelukkig kon ik het pareren. Patrick Roest reed al een keer een rondje van 31,0 en reed al te ver achter om me nog in te halen. Hij pakte me nog op de meet. Prima. Hier had ik een maand geleden niet over durven nadenken. Ik wist echt niet hoe ik ervoor stond. Na het NK is het beter gegaan en ik voel me hier altijd heel erg goed. Het is in de buitenlucht en de bochten zijn wat krapper. Dat ligt mij. Dit was mijn eerste 10 kilometer sinds Amsterdam vorig jaar, dus heel zelfverzekerd was ik niet. Ik weet ook dat ik er al een stuk of vijftig heb gereden, als het er niet meer zijn. Die waren over het algemeen goed."
EK allround · zondag om 15:51
Zo zag Sven Kramer eruit toen hij twaalf jaar geleden (ook in Collalbo) zijn eerste Europese allroundtitel pakte.
EK shorttrack · zondag om 15:48
Extra tegenvaller voor Schulting, die aan de leiding gaat in het klassement, is dat de Britse Elise Christie (de nummer drie) wel de finale haalt en dus kan inlopen op de Nederlandse. De strijd is weer helemaal open.
EK allround · zondag om 15:47
EK allround · zondag om 15:45
Sven Kramer heeft nu tien (!) titels op het EK allround: 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017 en 2019.
EK shorttrack · zondag om 15:45
Bij de EK shorttrack zijn de halve finales van de 1.000 meter onderweg en er is slecht nieuws voor Nederland. Suzanne Schulting krijgt een straf en is klaar. Lara van Ruijven is wel door en gaat de A-finale rijden, terwijl Yara van Kerkhof het niet redt en in de B-finale in actie moet komen.
EK allround · zondag om 15:40
EK allround · zondag om 15:38
Kramer wint voor de tiende keer EK allround
Sven Kramer pakt zijn tiende Europese titel allround. De Fries behoudt zijn voorsprong op de laatste afstand, de 10.000 meter. Roest, die het zilver grijpt, wint in de laatste ronde nog wel de 10.000 meter, maar het is niet genoeg voor de titel. Roest klokt 13.26,45 en Kramer 13.26,88. De Vries maakt het Nederlandse podium op de 10.000 meter compleet.
EK allround · zondag om 15:36
Hij is binnen! Kramer pakt zijn tiende Europese titel allround. Roest pakt het zilver.
EK allround · zondag om 15:34
De voorsprong van Kramer is in deze rit dik twee tellen op Roest. Het lijkt beslist. Kramer heeft zijn tiende Europese titel allround binnen handbereik.
EK allround · zondag om 15:33
Nee. Roest slaagt er niet in door te drukken. Kramer is wederom sneller en loopt verder uit.
EK allround · zondag om 15:31
Roest is nu wat sneller dan Kramer, maar hij kruist nog wel achter de Fries. We hebben 6.400 meter gehad.
EK allround · zondag om 15:29
Kramer zet een versnelling in en kruist voor Roest langs. Is dit de beslissing of heeft Roest nog iets in huis?
EK allround · zondag om 15:27
Na 2.800 meter geven de mannen elkaar weinig prijs. Het is stuivertje wisselen als het gaat om de leiding in deze race.
EK allround · zondag om 15:23
Het startschot klinkt voor Kramer en Roest. Wie pakt de titel? De kans is wel groot dat alle Nederlanders het podium gaan halen op de 10.000 meter.
EK allround · zondag om 15:21
Pedersen komt over de meet in 13.36,14 en haalt de tijd van De Vries niet. Nu is het de beurt aan Kramer en Roest die gaan strijden om de Europese titel.
EK shorttrack · zondag om 15:19
Daan Breeuwsma is door naar de halve finales op de 1.000 meter, maar voor Itzhak de Laat valt het doek.
EK shorttrack · zondag om 15:13
De mannen beginnen nu aan de kwartfinales op de 1.000 meter. Namens Nederland staan Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat aan de start, terwijl Dylan Hoogerwerf vrijdag al in de heats werd uitgeschakeld.
EK allround · zondag om 15:08
We gaan verder in Collalbo! Sverre Pedersen komt in actie. Hij is de nummer drie van het klassement. Wat kan hij op deze 10.000 meter?
EK shorttrack · zondag om 15:07
Schulting wint haar kwartfinale op overtuigende wijze! Ze is de derde Nederlandse die door is naar de halve finales.
EK shorttrack · zondag om 15:03
Ook Lara van Ruijven is door naar de halve finales! Ze wint haar kwartfinale, terwijl de Poolse Natalia Maliszewska wordt uitgeschakeld. De uitschakeling van Maliszewska, die tweede staat in het algemeen klassement, is goed nieuws voor klassementsleider Schulting.
EK shorttrack · zondag om 15:01
Een plek bij de eerste twee in een kwartfinale is genoeg voor een plek in de halve finales van de 1.000 meter en Yara van Kerkhof is de eerste Nederlandse die door is. Ze finisht niet bij de eerste twee, maar omdat ze gehinderd wordt krijgt ze vrije doortocht.
EK shorttrack · zondag om 14:59

Dit is het spoorboekje voor de EK shorttrack vandaag

14.47 uur: Kwartfinales 1.000 meter vrouwen
​15.04 uur: Kwartfinales 1.000 meter mannen
15.36 uur: Halve finales 1.000 meter vrouwen
15.45 uur: Halve finales 1.000 meter mannen
16.09 uur: Finale 1.000 meter vrouwen
16.21 uur: Finale 1.000 meter mannen
16.45 uur: Superfinale 3.000 meter vrouwen
16.54 uur: Superfinale 3.000 meter mannen
17.19 uur: Finale 3.000 meter relay vrouwen
17.28 uur: Finale 5.000 meter relay mannen

EK allround · zondag om 14:54
De Vries komt over de meet in 13.35,87 en is voorlopig de snelste. We krijgen nu een dweilpauze voordat de ontknoping plaatsvindt.
EK shorttrack · zondag om 14:51
Bij de EK shorttrack in Dordrecht staan de kwartfinales op de 1.000 meter op het punt van beginnen. Bij de vrouwen komen namens Nederland Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven in actie, en bij de mannen Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat. Uiteraard letten we vooral op Schulting, die aan de leiding gaat in het algemeen klassement en vandaag de Europese titel wil pakken.
EK allround · zondag om 14:39
Het is nu de beurt aan Douwe de Vries op de 10.000 meter. Daarna volgt er een dweilpauze. Na de pauze zijn er nog twee ritten, met Kramer-Roest in de slotrit.
EK allround · zondag om 14:34
Wie wint het EK allround?
EK allround · zondag om 14:25
We beginnen bij de mannen aan de 10.000 meter. Het slotstuk van het EK allround.