Kai Verbij heeft zaterdag in het Italiaanse Collalbo zijn Europese titel sprint met succes verdedigd. De Zuid-Hollander gaf op de afsluitende 1.000 meter zijn riante leidende positie in het klassement niet meer uit handen.

De 24-jarige Verbij begon de slotafstand met een voorsprong van 1,95 seconde op de Noor Havard Lorentzen en 2,90 seconden op Henrik Rukke, eveneens afkomstig uit Noorwegen.

De rijder van Team Reggeborgh eindigde op de laatste 1.000 meter in 1.08,88 als tweede. Hij moest alleen Thomas Krol, die met 1.08,68 een baanrecord reed, voor zich dulden. De Duitser Nico Ihle werd in 1.09,45 derde.

Door zijn tweede plek op de laatste 1.000 meter slaagde Verbij er net niet in om alle afstanden te winnen. Hij won vrijdag zowel de 500 als de 1.000 meter en was eerder zaterdag ook de sterkste op de tweede 500 meter.

Verbij werd twee jaar geleden ook wereldkampioen sprint

Twee jaar geleden won Verbij ook de eerste editie van het EK sprint. In datzelfde jaar kroonde hij zich ook tot wereldkampioen sprint.

Lorentzen, die in de slotrit van de kilometer tegen Verbij reed, kwam met 1.09,60 niet verder dan de vijfde tijd. Hij eindigde wel als tweede in het klassement, vóór Rukke.

Krol revancheerde zich met zijn overwinning voor zijn valpartij van vrijdag op de eerste 1.000 meter. De rijder uit Colmschate speelde hierdoor geen rol meer in het klassement, waarin hij uiteindelijk zeventiende werd.

Nuis laat afsluitende 1.000 meter schieten

Kjeld Nuis verscheen op de afsluitende kilometer niet meer aan de start. De Zuid-Hollander werd vrijdag op de eerste 1.000 meter gediskwalificeerd omdat hij in de eerste bocht een blokje had geraakt. Hij deed zaterdag nog wel mee aan de tweede 500 meter, waar hij als vierde eindigde.

Op die 500 meter reed Verbij een indrukwekkende tijd van 34,93 seconden. Daarmee bleef hij maar net boven het baanrecord van Jeremy Wotherspoon (34,89).

Verbij is door zijn Europese titel automatisch geplaatst voor het WK sprint, dat op 23 en 24 februari in Heerenveen plaatsvindt. Nuis moet hopen dat hij voor dat toernooi een aanwijsplek krijgt van schaatsbond KNSB.