Antoinette de Jong heeft zich zaterdag voor het eerst in haar loopbaan tot Europees kampioen allround gekroond. De Friezin wist haar riante voorsprong op de buitenbaan in het Italiaanse Collalbo met succes te verdedigen.

De Jong begon de afsluitende 5.000 meter met een voorsprong van 12,25 seconden op de Italiaanse Francesca Lollobrigida en 21,31 seconden op de Tsjechische Martina Sáblíková en zag haar Europese titel geen moment in gevaar komen.

Sábliková wist de slotrit wel eenvoudig van de Nederlandse te winnen, maar ze pakte 'slechts' 9,85 seconden en dat was verreweg niet genoeg om de 23-jarige De Jong van haar eerste Europese titel af te houden. 

De schaatsster van Team Jumbo-Visma, die de 5.000 meter als tweede eindigde in 7.13,73, was het EK in Collalbo vrijdag al uitstekend begonnen door zowel de 500 meter als de 3.000 meter op haar naam te schrijven.

Zaterdag gaf De Jong haar sterke vorm een vervolg door overtuigend de 1.500 meter te winnen. De Nederlandse deed drie keer eerder mee aan het EK allround, maar moest zich in 2016 en 2017 tevredenstellen met brons.

Wüst eindigt als vierde in eindklassement

Sábliková verzekerde zich door haar overtuigende zege op de 5.000 meter van de tweede plek in het eindklassement, op ruim 11 seconden van De Jong en vóór Lollobrigida. De Italiaanse was op het afsluitende nummer bijna achttien seconden langzamer dan de Tsjechische (7.21,67) en pakte brons.

Ireen Wüst, die middenin een rouwproces zit nadat haar voormalige ploeggenoot en hartsvriendin Paulien van Deutekom vorige week op 37-jarige leeftijd overleed, klokte op de 5.000 meter de zevende tijd en eindigde het EK daardoor op de vierde plek. 

Vijfvoudig Europees kampioen allround Wüst plaatste zich daardoor niet voor het WK allround van begin maart in het Canadese Calgary, maar de kans is groot dat ze een aanwijsplek krijgt van schaatsbond KNSB.

De Jong kwalificeerde zich dankzij haar Europese titel rechtstreeks voor het WK. Mocht Wüst een aanwijsplek krijgen, dan wordt het laatste ticket in principe toegekend bij de NK allround eind deze maand in Heerenveen.

Carlijn Achtereekte werd in Collalbo derde op de 5.000 meter en eindigde daardoor als zesde in het eindklassement.