De Nederlandse schaatsers dragen komend weekend bij zowel het EK allround en sprint in Collalbo als het EK shorttrack in Dordrecht een rouwband ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Paulien van Deutekom.

Van Deutekom, die in 2008 wereldkampioene allround werd, overleed vorige week op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

"Er was een verzoek vanuit de rijders om met een rouwband te rijden en ook binnen de KNSB was er de behoefte aan een laatste eerbetoon", zegt een woordvoerder van de KNSB woensdag.

De internationale schaatsbond ISU gaf gehoor aan het verzoek van de Nederlandse schaatsbond om in zowel Collalbo als Dordrecht met rouwbanden te rijden.

De Nederlandse langebaanschaatsers rijden in een speciaal ontworpen pak, waarbij de rouwband in de stof verwerkt is. Op de zwarte band staat de naam van Van Deutekom en haar geboorte- en sterfdatum.

Zowel het EK allround en sprint in Collalbo als het EK shorttrack in Dordrecht duurt van vrijdag tot en met zondag.

De rouwband waarmee de Nederlandse schaatsers komend weekend zullen rijden. (Foto: Instagram Suzanne Schulting)

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!