Gary Hekman en Simon Schouten zijn maandag door de KNSB berispt voor hun gedrag bij de massastart op de NK afstanden in Heerenveen. De twee rijders raakten elkaar in de slotfase van de wedstrijd en kwamen ten val, wat leidde tot een opstootje.

"De KNSB is in contact getreden met beide betrokken teams om de onderlinge verhoudingen te verbeteren, dergelijk gedrag uit te bannen en voortaan binnen de regels een sportieve strijd te leveren", meldt de schaatsbond in een verklaring.

Het incident gebeurde tijdens het ingaan van de laatste bocht. Arjan Stroetinga ging aan de leiding en het leek erop dat zijn teamgenoot Schouten concurrent Hekman afsneed. Beide rijders kwamen ten val, net als Stroetinga, waardoor Douwe de Vries won.

De dertigjarige Hekman werd uiteindelijk gediskwalificeerd. De KNSB schaarde zich achter de uitspraak van de jury in Thialf.

Schouten verdedigt titel op NK marathon

Er heerst al langer spanning tussen AB Vakwerk-rijder Hekman en Royal A-Ware-schaatsers Schouten en Stroetinga. Zo ontstond er begin dit jaar bij het NK natuurijs op de Weissensee ook al tumult na de finish, nadat de mannen elkaar in de laatste meters gehinderd zou hebben.

Hekman en Schouten mogen op nieuwjaarsdag wel 'gewoon' in actie komen op het NK marathon. Schouten verdedigt zijn titel in Groningen.