Sven Kramer doet zondag niet mee aan de 10 kilometer op de NK afstanden in Heerenveen. Zijn ploeg Jumbo-Visma maakte zaterdag bekend dat de veelvoudig wereldkampioen zich wil focussen op het EK allround van begin januari in Collalbo.

Kramer verzekerde zich zaterdag van deelname aan dat EK door als vierde te eindigen op de 1.500 meter.

De 32-jarige Fries klokte een knappe tijd van 1.45,35, waarmee hij twee seconden sneller was dan twee maanden geleden bij het kwalificatietoernooi voor de eerste World Cups van dit seizoen. 

Kramer eindigde daardoor achter teamgenoot Patrick Roest als tweede in het klassement over de 1.500 meter en de 5 kilometer, goed voor kwalificatie voor het EK in Collalbo. Op de 5 kilometer werd de pupil van Jac Orie vrijdag derde achter Patrick Roest en Jorrit Bergsma.

Kramer kan zich niet plaatsen voor WK afstanden

De negenvoudig Europees kampioen allround kreeg eind oktober weer meer last van een rugblessure waar hij al langer mee kampt.

De eerste twee maanden van het seizoen verliepen daardoor niet naar wens, maar Kramer zei zich dit weekend alweer beter te voelen dan twee weken geleden bij de wereldbeker in Heerenveen, waar hij derde werd op de 5 kilometer.

Kramer kan zich door zijn afmelding niet plaatsen voor de 10 kilometer bij de WK afstanden (7 tot en met 10 februari in Inzell). Hij werd al vijf keer wereldkampioen op de langste afstand: 2007, 2008, 2009, 2016 en 2017. Hij is wel al zeker van een WK-ticket op de 5 kilometer.