Ireen Wüst heeft vrijdag voor de achtste keer de Nederlandse titel veroverd op de 1.500 meter. De 32-jarige Brabantse bleef Antoinette de Jong en Melissa Wijfje voor in Thialf.

Wüst was met een tijd van 1.55,39 ruim sneller dan de nummer twee De Jong (1.56,04). Wijfje (1.56,70) hield precies 0,01 seconde over op Lotte van Beek, die als vierde eindigde. De 27-jarige Zwolse werd eerder dit jaar bij de schaatsmijl op de Olympische Spelen ook al vierde op een honderdste van het brons.

De top drie van de NK afstanden krijgt een ticket voor de WK afstanden (7-10 februari in het Duitse Inzell).

Wüst, die dertien jaar geleden voor het eerst Nederlands kampioen werd op de 1.500 meter, maakte twee weken geleden bij de wereldbeker in Heerenveen veel indruk door met 1.53,30 een baanrecord te schaatsen.

Zo'n toptijd was vrijdag niet nodig om haar zeventiende Nederlands afstandstitel te pakken. Daarmee is de vijfvoudig olympisch kampioene ruim recordhouder bij de vrouwen.

Jorien ter Mors, de kampioene van 2013, 2015 en vorig jaar op de 1.500 meter, kon haar titel niet verdedigen in Thialf. De Twentse is het hele seizoen uitgeschakeld door een knieoperatie. Marrit Leenstra, die de afgelopen drie NK's derde werd op de schaatsmijl, is gestopt.

Wijfje laat potentie weer zien bij Gewest

De Jong (23) noteerde met zilver haar beste prestatie ooit op de 1.500 meter bij de NK afstanden. De Friezin stond één keer eerder op het podium; in 2014 werd ze derde.

De 23-jarige Wijfje, die direct na haar race volledig kapot onderuitgleed in de bocht, reed vorig seizoen in de commerciële Justlease.nl-ploeg, maar daar kwam het er niet volledig uit. Deze winter, bij het Gewest Fryslân, laat de voormalig wereldkampioene bij de junioren haar potentie weer zien, met WK-plaatsing als ultieme beloning.

Wijfje deed, net als Wüst en De Jong, ook goede zaken voor een ticket voor het EK allround (11-13 januari in het Italiaanse Collalbo). De eerste drie uit een klassementje over de 1.500 meter en de 3.000 meter van zaterdag plaatst zich voor dat toernooi.

Joy Beune, de regerend wereldkampioene bij de junioren, eindigde vrijdag in 1.56,99 als vijfde op de 1.500 meter.

Carlijn Achtereekte toonde aan dat de vorm weer terug is na een moeilijke start van het seizoen. De olympisch kampioene op de 3 kilometer plaatste zich door buikklachten niet voor de eerste World Cups van dit seizoen, maar met een persoonlijk record van 1.57,39 reed ze naar de zesde plek op de 1.500 meter, niet haar favoriete afstand.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!