De loting voor de NK afstanden heeft donderdag een mooi affiche op de 5.000 meter opgeleverd. Sven Kramer neemt het vrijdag in de laatste rit in Heerenveen op tegen Patrick Roest.

Kramer werd al tien keer Nederlands kampioen op de 5 kilometer en is ook titelverdediger op deze afstand. Twee maanden geleden werd de Fries bij het kwalificatietoernooi voor de World Cup nog geklopt door Roest.

De 23-jarige Roest verbeterde toen met 6.08,98 het baanrecord in Thialf, dat sinds februari 2015 op naam van Kramer stond. De olympisch kampioen werd achter Jorrit Bergsma derde op de 5.000 meter.

Kramer maakte eerder deze maand zijn rentree, nadat hij afgelopen maand vervroegd terugkeerde na een teleurstellend optreden in Obihiro. Bij de World Cup in Heerenveen werd hij op de 5 kilometer derde achter de verrassende Rus Danila Semerikov, die het baanrecord verder aanscherpte, en Roest.

Bergsma komt in de zevende rit in actie. De Fries treft Marcel Bosker, die begin deze maand op de 10 kilometer in Polen zijn eerste wereldbekerzege uit zijn carrière boekte.

Broers Mulder rijden tegen elkaar op 500 meter

Naast de 5.000 meter rijden de mannen vrijdag de 500 meter. In de voorlaatste rit ontmoeten de broers Michel en Ronald Mulder elkaar.

Een rit eerder bindt titelverdediger Dai Dai Ntab de strijd aan met Jan Smeekens. Kai Verbij en Jesper Hospes sluiten de 500 meter af.

Voor de vrouwen staat vrijdag alleen de 1.500 meter op het programma. Zevenvoudig kampioen Ireen Wüst rijdt in de slotrit tegen Joy Beune. Daarvoor verschijnen Antoinette de Jong en Lotte van Beek op het ijs.

Jorien ter Mors kan haar titel op de schaatsmijl niet verdedigen. De Twentse is het hele seizoen uitgeschakeld door een knieoperatie.

De NK afstanden beginnen vrijdag om 18.20 uur met de 500 meter voor mannen. Om 19.04 uur volgt de 1.500 meter voor vrouwen en de openingsdag wordt om 20.04 uur afgesloten met de 5 kilometer voor mannen.