Ireen Wüst heeft zaterdag bij de wereldbeker in het Poolse Tomaszów Mazowiecki zilver gepakt op de 1.500 meter. Op de 500 meter ging de winst net als vrijdag naar Vanessa Herzog.

Wüst werd op de 1.500 meter in een rechtstreeks gevecht afgetroefd door Miho Takagi. De olympisch kampioen was met 1.58,21 bijna een seconde langzamer dan de Japanse, die 1.57,32 neerzette.

Voor Wüst betekende het haar eerste medaille van dit weekend. Vrijdag kwam ze zowel op de 1.000 meter als met de Nederlandse achtervolgingsploeg net tekort voor een podiumplaats.

Met haar tijd bleef de 32-jarige Wüst Brittany Bowe wel net voor. De Amerikaanse was vier honderdste van een seconde langzamer en eiste het brons voor zich op.

De andere Nederlandse schaatssters konden zich niet mengen in de strijd om de medailles. Lotte van Beek (2.00,59) en Melissa Wijfje (2.01,89) eindigden als tiende en zeventiende.

In het klassement van de wereldbeker staat Wüst, die twee weken geleden in Tomakomai wel triomfeerde op de schaatsmijl, eveneens tweede. Haar achterstand op Takagi bedraagt elf punten.

Herzog wint ook tweede 500 meter

Op de 500 meter dook Herzog met 37,94 seconden als enige onder de 38 seconden. De Oostenrijkse was daarmee drie honderdsten sneller dan vrijdag, toen ze ook het goud pakte.

Ditmaal bleef de 23-jarige Herzog de Russin Olga Fatkulina een tiende van een seconde voor. Het podium werd gecompleteerd door de Amerikaanse Brittany Bowe, die 38,23 liet noteren.

Herzog profiteerde van de afwezigheid van Nao Kodaira. De Japanse won de eerste vier wereldbekerwedstrijden van dit seizoen op de 500 meter, maar ontbreekt in Polen. In de wereldbekerstand gaat Herzog nu riant aan de leiding.

Letitia de Jong kwam tot een tijd van 38,98 en was op de vijftiende plaats de beste Nederlandse. Jutta Leerdam (39,00), Janine Smit (39,07) en Femke Beuling (39,37) werden zestiende, achttiende en twintigste.