Sven Kramer wordt opnieuw gehinderd door rugproblemen. De veelvoudig wereld- en olympisch schaatskampioen slaat vrijdag uit voorzorg de ploegachtervolging over bij de World Cup-wedstrijden in het Japanse Obihiro.

"Het is spijtig, vooral omdat het in de voorbereiding zo goed ging. Het ging beter en beter", zegt de 32-jarige Kramer, die wel op de 1.500 en de 5.000 meter uitkomt, donderdag tegen de NOS.

Kramer sloeg twee weken geleden bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen al de 10.000 meter over vanwege de slepende rugblessure. Hij vertelde dat de klachten zijn teruggekeerd nadat hij zich vertilde aan een koffer.

"Het blijft zeuren en dat is vervelend, maar ik wil er geen jankverhaal van maken. Ik weet ook dat het goed kan komen en ik hoop met Kerst en Oud en Nieuw weer volledig fit te zijn."

Ronald Mulder helemaal niet in actie

Maandag werd al bekend dat Ronald Mulder de World Cup in Obihiro vanwege een longontsteking in zijn geheel aan zich voorbij moet laten gaan. De Europees kampioen op de 500 meter kampt met een longontsteking. Mogelijk mist hij ook de World Cup in Tomakomai in het weekend van 24 en 25 november.

De World Cup in Obihiro begint vrijdag met de 5.000 meter voor mannen. Daarna wordt voor zowel de mannen als de vrouwen de eerste 500 meter verreden en de eerste dag wordt afgesloten met de 3.000 meter voor vrouwen.