De KNSB heeft kort voor aanvang van het nieuwe seizoen een akkoord bereikt met de commerciële schaatsteams in Nederland.

In de nieuwe licentieovereenkomst staat aan welke voorwaarden een schaatsploeg moet voldoen om als topteam te worden aangemerkt. Het nieuwe akkoord loopt tot de zomer van 2020.

Vorige winter hadden vier Nederlandse ploegen de status van topteam: Lotto-Jumbo, Justlease, Clafis en Plantina (iSkate).

De oude overeenkomst tussen de KNSB en de teams leidde bij de nodige schaatsers tot onvrede. Ze vonden de voorwaarden niet voldoende.

Teams en rijders hebben nu kunnen aangeven welke afspraken ze wilden handhaven en welke in het nieuwe akkoord moesten worden aangepast. Met het nieuwe pakket van afspraken kunnen zowel de schaatsbond als de teams en schaatsers leven.

'Overeenkomst creëert rust voor schaatsers'

Welke topteams komend seizoen een licentie krijgen, maakt de KNSB binnenkort bekend. Justlease en Plantina bestaan niet meer, al is er nog een kans dat Plantina doorgaat met zijn schaatsploeg. Clafis, het team van coach Jillert Anema, is overgegaan in Team EasyJet.

"Deze overeenkomst past geheel in ons streven naar een stabiel topsportklimaat", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond. "Dit creëert rust voor de sporters om optimaal te kunnen presteren en pieken op grote toernooien."

Lotto-Jumbo, de grootste commerciële schaatsploeg van Nederland, is blij dat er een nieuw akkoord is. "Voor het schaatsen is het goed nieuws dat we ruimschoots voor de start van het seizoen een langdurige overeenkomst hebben. Dat geeft rust, voor alle partijen'', aldus manager Tim Senden.