De Nederlandse schaatsbond KNSB is verontrust over signalen dat schaatsers schildklierhormonen gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Het middel, Thyrax, staat niet op de internationale dopinglijst, maar mag niet zonder medisch attest voorgeschreven worden.

Dat zou echter wel gebeuren, melden Nieuwsuur en het Noordhollands Dagblad op basis van eigen onderzoek. De KNSB heeft een brief aan de schaatsers gestuurd, waarin de bond zijn ongerustheid uit.

In het document dat Nieuwsuur, het Noordhollands Dagblad en de Volkskrant in bezit hebben, stelt de schaatsbond voor een "schone, eerlijke en dus ook dopingvrije sport" te staan.

Volgens de KNSB krijgen sporters binnen de schaatswereld medicijnen voorgeschreven die zonder medische noodzaak gezondheidsrisico's opleveren. "Wij willen jullie hiervoor nadrukkelijk waarschuwen: gebruik die middelen niet als daarvoor geen medische noodzaak bij jou aanwezig is."

Er zou binnen de medische wereld veel discussie over het onderwerp zijn. "Voor enkele specifieke medicijnen doet de Nederlandse Dopingautoriteit een beroep op het wereldantidopingagentschap WADA om die op de dopinglijst te plaatsen", schrijft technisch directeur van de schaatsbond, Remy de Wit, in de brief aan de schaatsers.

Dopinglijst

Op 10 juli, de dag van de brief van de KNSB, is er ook een brief van de Dopingautoriteit naar het WADA uitgegaan. Daarin wordt gevraagd om schildklierhormonen op de lijst van verboden middelen te plaatsen.

"We hebben sterke signalen ontvangen van medische professionals in Nederland dat schildklierhormonen worden misbruikt door topsporters", aldus de Dopingautoriteit in de brief aan het WADA die ook door NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondertekend is.

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, zegt tegen Nieuwsuur dat hij schildklierhormonen steeds vaker ziet terugkomen op dopingformulieren van Nederlandse topsporters. Het gaat naast schaatsers ook om onder meer wielrenners en atleten.

"We vinden de signalen van dien aard dat we ons zorgen maken", zegt Ram. "Het gezondheidsrisico is voor ons reden om hier werk van te maken."

Overtreding

De KNSB waarschuwt niet alleen de sporters, maar ook de artsen. Als een arts een medicijn voorschrijft zonder een medische noodzaak, dan handelt hij namelijk in strijd met de sportmedische richtlijnen. Bovendien is het een overtreding van de Gedragsregels voor artsen van de artsenfederatie KNMG.

De KNSB verzoekt sporters daarom om artsen die meewerken aan het toedienen van schildklierhormonen zonder medisch attest te rapporteren.

In de medische wereld is de verontwaardiging over het voorschrijven van schildklierhormonen zonder medische indicatie groot, schrijft de Volkskrant. "We mogen als artsen mensen geen schade berokkenen met onze behandeling", legt Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde van het UMC Utrecht, uit.

De kans daarop is bij het voorschrijven van schildklierhormonen groot en dus verwijtbaar, aldus Backx. "Als er inderdaad artsen zijn die dat doen, moet ernstig overwogen worden om die artsen op het matje te roepen en een schorsing op te leggen."

Risico

Sporters gebruiken de schildklierhormonen voor meer energie en om snel vet te verbranden en zo af te vallen. De hormonen staan niet op de dopinglijst en zijn ook niet verboden. De medicijnen zijn ook eenvoudig via internet te bestellen, vaak in pilvorm.

De gezondheidsrisico's, waar de KNSB op wijst, zijn voor het hart, de spieren en botten. Het toedienen van de schildklierhormonen luistert heel nauw en is per persoon anders. Bij verkeerd gebruik van de hormonen kunnen de gevolgen groot zijn. "Er is een verhoogd risico op botontkalking, op hartproblemen en op een plotse dood", zegt internist-endocrinoloog Edward Visser van het Erasmus MC tegen Nieuwsuur.

De signalen over het misbruik van schildklierhormonen kwamen bij de evaluatie van het vorige schaatsseizoen binnen, zegt een woordvoerder van de KNSB tegen de Volkskrant. Om hoeveel schaatsers het gaat, wil de schaatsbond niet zeggen.

"We hebben een indicatie van de omvang van het probleem, maar noemen geen aantallen, omdat het ons puur gaat om het aankaarten van de kwestie."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!