Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft het onderdeel gemengde relay toegevoegd aan het shorttrackprogramma voor de Winterspelen van 2022 in Peking.

Bij die discipline nemen teams die uit twee mannen en twee vrouwen bestaan het tegen elkaar op volgens de gebruikelijke aflossingsregels.

"Wij zijn heel erg blij dat het IOC besloten heeft dit spectaculaire en enerverende onderdeel aan het olympische programma toe te voegen", reageert Jan Dijkema, voorzitter van de internationale schaatsbond ISU, verheugd.

Volgens de Nederlander zorgt de gemengde relay voor een heel andere dimensie. "Wij hebben inmiddels al ervaring met gemengde evenementen opgedaan, zoals bij de afgelopen WK. Deze specifieke nieuwe en makkelijk te begrijpen discipline maakt ook deel uit van de World Cup-kalender voor het seizoen 2018/2019."

Door het toevoegen van de gemengde relay maakt Nederland kans op weer een extra medaille. De shorttrackequipe van bondscoach Jeroen Otter vertrok afgelopen winter met vier medailles uit het Zuid-Koreaanse Gangneung.

Synchroonschaatsen

De ISU hoopte dat ook synchroonschaatsen op het programma zou staan bij de volgende Winterspelen, maar dat onderdeel haalde het niet bij de programmacommissie van het IOC.

Naast de gemengde relay bij het shorttrack werden nog zes onderdelen aan het programma toegevoegd: de monobob voor vrouwen, bigairfreestyleskiën, een gemengde landenwedstrijd bij het skispringen en gemengde wedstrijden bij freestyleskiën (aerials) en op de snowboardcross.

De Olympische Winterspelen in Peking beginnen op 4 februari 2022 en duren tot en met 20 februari van dat jaar. De Chinese hoofdstad kreeg van het IOC de voorkeur boven het Kazachse Almaty.