De internationale schaatsunie ISU heeft twee Chinese juryleden bij het kunstrijden om een opmerkelijke reden geschorst. Het duo bevoordeelde Chinese kunstrijders bij de Olympische Winterspelen van dit jaar in Pyeongchang.

Chen Weiguang mag twee jaar niet jureren en is bovendien uitgesloten van de volgende Winterspelen, in 2022 in Peking. Zijn landgenoot Huang Feng is voor een jaar geschorst.

Uit onderzoek van de ISU kwam naar voren dat Weiguang en Feng tijdens de Spelen opvallend hogere waarderingen gaven aan Chinese kunstrijders. Zo gaf Feng een verdacht hoge score aan het zilveren Chinese kunstrijdpaar Sui Wenjing en Han Cong in de korte kür.

Bovendien waardeerde hij de oefening van het Duitse paar en de latere olympisch kampioenen Aliona Savchenko en Bruno Massot opvallend laag. Weiguang had op zijn beurt de Chinese kunstrijder Jin Boyang, die vierde werd bij de mannen, bevoordeeld.

De ISU hanteert sinds een groot juryschandaal bij de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City een scoresysteem dat onafhankelijke waarderingen moet waarborgen, maar dat kon de opvallende scores van de Chinese juryleden dus niet voorkomen.