De KNSB heeft naast hoofdsponsor KPN een tweede grote geldschieter gevonden. Daikin, een Japanse fabrikant van warmtepompen en klimaatsystemen, gaat een meerjarige samenwerking aan met de schaatsbond.

Op het hoofdkantoor van Daikin Nederland werd woensdag een verbintenis tot en met de Winterspelen van 2022 getekend door Anthony Dimou en Edwin Hoogerwerf namens Daikin en Piet Geurts namens de KNSB.

“Wij willen het beste schaatsland van de wereld zijn en blijven. Daikin heeft als internationale onderneming eveneens grote ambities", aldus Geurts, directeur-bestuurder van de KNSB.

"Die ambities passen bij elkaar en wij zien uit naar een succesvolle samenwerking. Dit sponsorcontract geeft de KNSB ook een steviger financieel fundament op weg naar de Olympische Spelen van Bejing in 2022."

Daikin ondersteunt alle schaatsdisciplines. Afgelopen winter werd het contract met KPN, sinds 2010 hoofdsponsor van de schaatsbond, al verlengd tot medio 2020.

Roerige periode

De samenwerking met Daikin betekent voor KNSB goed nieuws in een roerige periode, waarin mede door de penibele financiële situatie een aantal interne wijzigingen plaatsvond.

Zo nam de schaatsbond begin deze maand afscheid van teammanager Yvonne van Gennip, die daar overigens weinig van begreep. "In mijn visie is topsport het vlaggenschip van een sportbond. Daar moet je onder geen enkel beding op bezuinigen", zei ze.

In april werd ook al bekend dat de langebaanploeg komend seizoen niet meer wordt geleid door Geert Kuiper. De bondscoach besloot zelf te vertrekken bij de KNSB.

Daarnaast wordt Geurts, die zijn functie als directeur-bestuurder nu nog op interimbasis vervult, opgevolgd door Herman de Haan. Verder gaat Remy de Wit per 1 juli aan de slag als technisch directeur. Hij vervangt Arie Koops, die na twaalf jaar vertrekt.