Oud-marathonschaatser Thom van Beek is alsnog geschorst voor het gebruik van epo. De commissie van beroep van de KNSB verklaarde het beroep dat was ingediend door de schaatsbond en de Dopingautoriteit gegrond.

De schorsing van vier jaar gaat in met terugwerkende kracht tot 2 februari 2016. De helft van de straf voor Van Beek, die vorig jaar stopte met schaatsen, zit er dus al op.

De nu 27-jarige Van Beek onderging op 10 januari 2016 een dopingcontrole, waarna sporen van synthetische epo in zijn bloed werd aangetroffen. Ook de contra-expertise viel positief uit.

De Zuid-Hollander werd daarop geschorst. Hij had in de tussentijd een contract getekend bij Lotto-Jumbo, maar die deal werd vanwege de positieve test afgeblazen.

Van Beek werd vervolgens op procedurele gronden vrijgesproken, maar de bond en Dopingautoriteit meenden dat er fouten waren gemaakt bij de totstandkoming van de vrijspraak. De beroepscommissie van de bond ging daarin mee en schorste hem alsnog voor vier jaar.

De Stompwijker reageert tegen de NOS vol onbegrip over de uitspraak. "Ik maak mij door dit alles oprecht zorgen over de rechtspositie van sporters die geconfronteerd worden met een positieve test en als gevolg van de huidige dopingregelgeving geen kans krijgen om zich op een fatsoenlijke manier te verweren."