Jan Dijkema blijft de komende vier jaar voorzitter van de internationale schaatsunie ISU. De Nederlander is door de KNSB opnieuw voorgedragen en aangezien er geen tegenkandidaten waren, is zijn termijn woensdag automatisch verlengd.

De herbenoeming van Dijkema vindt officieel plaats tijdens het 57e congres van de ISU, dat van 4 tot en met 8 juni in Sevilla wordt gehouden.

Hij werd in 2016 gekozen tot nieuwe voorzitter van de schaatsbond. Hij volgde toen de Italiaan Ottavio Cinquanta op, die de functie in de 22 jaar daarvoor bekleedde.

De 73-jarige Dijkema is de derde Nederlandse voorzitter van de ISU. Pim Mulier (1892-1895) en Gerrit van Laer (1937-1945) waren zijn voorgangers.

Ontwikkelen

Dijkema streeft ernaar wereldwijd meer fans bij de schaatssport te betrekken en hun beleving te vergroten. "Als ISU willen we kunstrijden, langebaanschaatsen en shorttrack wereldwijd promoten en verder ontwikkelen", zegt de voorzitter.

"De afgelopen twee jaar hebben we een transitie in gang gezet en veel nieuwe initiatieven ontplooid", vervolgt hij. "Maar het werk is nog niet af."

Volgens de KNSB is Dijkema de ideale persoon om de schaatssport klaar te maken voor de toekomst. "Wij zijn ervan overtuigd dat Dijkema, met zijn jarenlange ervaring en grote draagvlak binnen de internationale schaatswereld, de juiste man is om dit proces succesvol voort te zetten", aldus Piet Geurts, directeur-bestuurder van de KNSB.