Simon Schouten is door de tuchtcommissie van de KNSB voor twee wedstrijden geschorst. De marathonschaatser wordt gestraft voor zijn aandeel in het opstootje na het Open Nederlands kampioenschap op de Weissensee in januari. Arjan Stroetinga werd vrijgesproken.

De jury deelde na de eindsprint maar liefst vier rode kaarten uit. Schouten en Stroetinga van het team Royal A-ware werden met rood bestraft voor het hinderen van Gary Hekman.

Stroetinga kreeg daarna samen met Rick Smit opnieuw een rode kaart na een handgemeen, dat ontstond nadat de rijders van Hekmans ploeg verhaal waren gaan halen bij hun concurrenten.

Schouten kreeg naar aanleiding van het hinderen van Hekman en een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden schorsing, maar ging daar niet mee akkoord.

De tuchtcommissie van de KNSB acht het echter bewezen dat de 27-jarige Noord-Hollander van zijn lijn afweek en daarbij zijn rivaal hinderde. Schoutens schorsing blijft daardoor gehandhaafd, maar de schaatser heeft nog een maand de tijd om daartegen in beroep te gaan.

Stroetinga

In de finale van het NK gaf Schouten een 'schouderduw' aan zijn concurrent Hekman, die daardoor uit balans raakte en zo een valpartij van Stroetinga en Smit veroorzaakte.

Na afloop van het NK haalden teamgenoten Hekman en Smit woedend verhaal bij Stroetinga, die eveneens van zijn lijn zou zijn afgeweken. De Fries was zich van geen kwaad bewust. "Wij wilden langs de rechterkant, waar het ijs beter was. Als je er dan nog langs wilt, is er gewoon geen ruimte."

Stroetinga riskeerde een schorsing van drie wedstrijden voor zijn twee rode kaarten, maar hij ging niet akkoord met dat schikkingsvoorstel en werd vervolgens vrijgesproken door de tuchtcommissie.

Smit accepteerde eerder al het schikkingsvoorstel van één wedstrijd schorsing voor zijn rol in de aanvaring na de finish al en liet de zaak niet voorkomen bij de tuchtcommissie.

Het NK werd op 27 januari gewonnen door Bart Hoolwerf, die op zijn twintigste verjaardag zijn broer Evert Hoolwerf achter zich liet op het Oostenrijkse ijs.