Ireen Wüst heeft er nog vertrouwen in dat ze voor de zevende keer in haar carrière de wereldtitel allround kan veroveren. De Brabantse staat na de eerste dag van het WK allround tweede achter Miho Takagi.

Wüst begint zaterdag met 3,42 seconden achterstand op de Japanse aan de 1500 meter. "Dat is zeker veel", besefte ze vrijdagavond na afloop van de 3000 meter bij de NOS. "Maar ik geef me nog niet gewonnen."

De rijdster van Team JustLease.nl kende met de negende tijd op de 500 meter een matige start tijdens het toernooi in het regenachtige Amsterdam. Ze verloor daarop liefst 1,8 seconde op de Japanse. "Ik heb mezelf daarna wel even een schop onder de kont gegeven, maar ik kan mezelf niets verwijten."

Op de 3 kilometer herpakte de 31-jarige Wüst zich door de snelste tijd neer te zetten. "De 3 kilometer geeft veel vertrouwen. Ik heb nu door hoe het moet in de regen op buitenijs", stelde ze.

De Nederlandse hoopt in Amsterdam voor de zevende keer in haar carrière wereldkampioen allround te worden. Met die titel komt ze dicht bij het record van de Duitse Gunda Niemann, die acht keer wereldkampioene werd.

Superrace

Wüst en Takagi treffen elkaar zaterdag in de slotrit van de 1500 meter. "Ik moet een superrace rijden op die afstand. Ik mag buiten starten en zij binnen, dus dat is mooi."

Daarna staat de afsluitende 5 kilometer, de minst sterke afstand van Takagi, nog op het programma. "Ik denk wel dat het daar moet gebeuren", realiseerde de titelverdedigster zich. "Na de 500 meter leek het uitzichtloos, maar ik heb nu het idee dat het nog wel mogelijk is."

Wüst genoot tevens van de ambiance in het Olympisch Stadion, dat met ruim 20.000 toeschouwers uitverkocht was. "Het publiek heeft enorm geholpen. Ondanks de regen is het fantastisch om hier te rijden."

De 1500 meter bij de vrouwen gaat zaterdagmiddag om 16.50 uur van start. Daarvoor begint het mannentoernooi met de 500 meter.