Kjeld Nuis was zondag zeer teleurgesteld dat hij zijn eerste wereldtitel sprint misliep en achter de Noorse winnaar Havard Lorentzen genoegen moest nemen met het zilver.

"Echt balen, op 0,15 seconde van goud", verzuchtte Nuis voor de camera van de NOS.

De olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter van Pyeongchang legde de 'schuld' echter vooral bij zichzelf.

"Mijn tweede 1000 meter was niet goed. Het was rommelig, ik was niet scherp genoeg. Ik ging minder kapot dan de anderen in de slotronde, maar mijn tijd was net niet genoeg voor goud."

Nuis kreeg het na de apotheose, met Lorentzen in de laatste rit op zijn tandvlees, even te kwaad en liet zijn tranen de vrije loop.

"Die spanning was weer zó hoog. Ik ben blij dat ik daar nu vanaf ben. Dat kwam er even uit bij mij. Ik ben nu wel even klaar met al die spanning."

Prachtseizoen

Nuis sprak niettemin van een prachtseizoen, al had hij wel heel graag dat willen afsluiten met een nieuw kunststukje in het Chinese Changchun.

"Maar ik heb gestreden voor wat ik waard was. Lorentzen ging net niet genoeg stuk om het goud bij mij te brengen. Zo is het gewoon. Nu wil ik alleen nog maar heel graag naar huis."

De onttroonde titelhouder Kai Verbij, die door een liesblessure in de hele maand januari aangepast moest trainen, had vrede met het brons.

"Ik zat heel dicht op zilver. Mijn tweede 500 meter was daarvoor net niet goed genoeg. Ik heb gewoon de topvorm niet meer die ik aan het begin van het seizoen wel had", gaf hij te kennen.

"Elke prijs is echter mooi meegenomen. Het was sowieso al mooi dat ik dit WK nog heb gereden. Ik had na de Spelen ook een beetje zuur thuis op de bank kunnen gaan liggen. Ik ben niettemin blij dat het er nu bijna op zit. Alleen de wereldbekerfinale over twee weken in Minsk nog.''