Simon Schouten heeft woensdagavond in het Overijsselse Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs gewonnen. Bij de vrouwen ging de zege naar Manon Kamminga.

Schouten won vorig jaar ook al de eerste marathon op natuurijs, die toen op 18 januari in Noordlaren werd gehouden. In Haaksbergen troefde hij Sjoerd den Hertog (tweede) en Bob de Vries af (derde) na honderd ronden.

Ook Jorrit Bergsma, die op 15 februari bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang nog zilver veroverde op de 10 kilometer en maandag pas terugkeerde in Nederland, deed mee in Haaksbergen.

De 32-jarige Fries verrichte veel werk voor zijn ploeggenoot Schouten, maar deed door een val in de slotfase van de wedstrijd niet mee om de zege.

Haaksbergen kreeg dinsdag te horen dat het de strijd om de organisatie van de eerste marathon op natuurijs had gewonnen. Ook de gezamenlijke verenigingen STG Rijn IJssel en Thialf uit Arnhem waren in de race.

Schaatsers trotseren kou tijdens eerste marathon natuurijs
96
Schaatsers trotseren kou tijdens eerste marathon natuurijs

Kamminga

Bij de vrouwen troefde de 25-jarige Kamminga in de eindsprint onder anderen Elma de Vries (tweede) en Beau Wagemakers (derde) af.

In totaal deden 72 vrouwen mee aan de marathon. Vorig jaar in Noordlaren toonde Lisa van der Geest zich nog de beste.

De vrouwen reden zestig ronden in Haaksbergen. In eerste instantie zouden er tachtig ronden afgelegd worden, maar vanwege de kou werd dat aantal ingekort.

Eerste marathon op natuurijs in beeld