De eerste marathon op natuurijs van deze winter wordt woensdagavond verreden in Haaksbergen, zo heeft schaatsbond KNSB dinsdag bekendgemaakt.

Competitieleider marathon Willem Hut van de KNSB keurde de piste in de Overijsselse plaats dinsdag goed. Het ijs had de vereiste dikte van minstens 3 centimeter.

Naast Haaksbergen waren ook de gezamenlijke verenigingen STG Rijn IJssel en Thialf uit Arnhem in de race. Daar was de ijsvloer op de baan in sportpark 't Cranevelt ook dik genoeg, maar Hut vond de kwaliteit in Haaksbergen beter.

Arnhem, waar zich vooral in één bocht problemen voordeden bij de meting, mag donderdag wel de tweede marathon organiseren.

De banen van Noordlaren en Veenoord vielen eerder al af. "Het ijs in Haaksbergen is goedgekeurd, hier in Arnhem konden we in één bocht niet goed meten", aldus Hut. "Maar chapeau voor alle verenigingen, want ze hebben allemaal hun best gedaan."

Zesde keer

Schaats- en skeelerclub IJSCH uit Haaksbergen doet bijna ieder jaar mee in de strijd en had de primeur voor het laatst in 2016. Het is sinds 2000 de zesde keer dat Haaksbergen wint.

Vorig jaar vond de eerste marathon op natuurijs op 18 januari in Noordlaren plaats. Simon Schouten en Lisa van der Geest waren toen de besten.

Veel wedstrijdrijders reden afgelopen weekeinde de laatste twee tochten uit de KPN Grand Prix op het ijs voor de kust van Lulea in Zweden. Hun terugreis naar Nederland verliep allerminst soepel door geschrapte vluchten wegens hevige sneeuwval.

Waarschijnlijk komen echter alle toppers woensdagavond naar Haaksbergen en zijn naar verwachting ook de olympiërs Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Irene Schouten van de partij.