Sven Kramer wil na het debacle op de olympische 10 kilometer de knop omzetten richting de heats van de ploegachtervolging, die zondag op het programma staan.

"Ik probeer wat gister is gebeurd af te sluiten en er weer met frisse moed tegenaan te gaan", zei Kramer vrijdag in de Gangneung Oval tegen de NOS.

Na het goud op de 5 kilometer en de teleurstellende zesde plaats vrijdag op de 10 kilometer is Kramer ook op de ploegachtervolging de grote favoriet met de Nederlandse formatie, die verder bestaat uit Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en reserve Patrick Roest.

"We hebben een supergoed team voor de achtervolging en ik word heel goed opgevangen", vertelde Kramer. Later deze Spelen rijdt hij met Koen Verweij ook nog de massastart.

Geen excuus

Een dag na de zesde plaats kon Kramer nog altijd moeilijk benoemen waarom het precies misging op de 10 kilometer, die werd gewonnen door de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen.

"De meningen kunnen verschillen, maar feit blijft dat het niet goed genoeg is. Ik rijd niet super lekker, maar dat is geen excuus. Je moet hier goed zijn."

Kramer bestreed dat hij de race had laten lopen toen de olympische titel uit zicht verdween. "Ik kwam geen moment in de rit. Ik rijd alleen voor de winst, dat doe ik mijn hele leven al. Ik probeer zo lang mogelijk die 30 laag te houden, maar die haalde ik niet en toen liep het op. Maar ik reed niet rond met het idee: ik geef het op. Zo zit ik niet in elkaar, dat is een slecht verhaal."

De heats van de ploegachtervolging beginnen zondag om 12.00 uur. De halve finales en de finale zijn woensdag.