De Russische schaatsster Olga Graf heeft door alle perikelen rond het dopingschandaal in haar land besloten om komende maand niet van start te gaan op de Olympische Spelen.

De langeafstandsrijdster (34), die vier jaar geleden in Sochi brons won op de 3000 meter en ploegachtervolging, is de eerste van de 169 welkome Russen die afziet van olympische deelname.

"Als atleet en als mens ben ik niet te spreken over het besluit van het IOC om Russische sporters onder neutrale vlag mee te laten doen, maar zelfs onder deze discriminerende en vernederende voorwaarden was ik bereid mee te doen", schrijft Graf dinsdag op Facebook.

"Sinds eind januari weten we dat de meesten van ons niet mee mogen doen aan de Spelen, wat betekent dat al mijn hoop om voor het olympisch podium te rijden is vervlogen nu de sport de prijs betaalt voor vuile politieke spelletjes."

Het IOC bevestigde zaterdag dat 169 Russische sporters, onder wie dus Graf, onder neutrale vlag welkom zijn op de Spelen in Pyeongchang. De Russen moeten in Zuid-Korea wel aan strenge regels voldoen. Zo is het niet toegestaan om Russische uitingen te dragen en moeten ze een integriteitscode ondertekenen.

Teamgenoten

Graf neemt haar beslissing ook op basis van solidariteit. Ze is het niet eens met de keuze van het IOC om veel schaatsers te verbannen van de Spelen.

"Ik ben blij dat het IOC mij als schone atleet ziet, want dat ben ik, maar ik vind het jammer dat meer dan de helft van de schaatsploeg geen uitnodiging heeft ontvangen", zegt ze.

"Onder hen bevinden zich mijn teamgenoten voor de ploegachtervolging, aan wie ik niet twijfel. Door hun afwezigheid zie ik geen kans om mee te doen om het podium en accepteer ik de uitnodiging van het IOC niet."

Panel

Het IOC sloot Rusland vanwege het dopingschandaal bij onder meer de vorige Winterspelen in Sochi uit van deelname aan de Spelen. Een onafhankelijk panel, onder leiding van de Franse ex-minister van Sport Válerie Fourneyron, stelde een lijst samen van Russische sporters waarover geen twijfel bestaat.

Onder anderen schaatsers Denis Yuskov en Pavel Kulizhnikov en olympisch kampioen shorttrack Viktor An kregen te horen dat ze ontbreken op de lijst van het IOC en dus thuis moeten blijven.

De openingsceremonie van de Spelen is volgende week vrijdag. Het evenement duurt tot en met 25 februari.