Kai Verbij mag begin maart meedoen aan het WK sprint. De 23-jarige schaatser van Team Plantina is zondag door de selectiecommissie van de KNSB aangewezen voor de mondiale titelstrijd in het Chinese Changchun.

Verbij, die vorig seizoen wereldkampioen sprint werd, krijgt de voorkeur boven Dai Dai Ntab. De Amsterdammer werd eerder op zondag Nederlands kampioen sprint en was dankzij zijn nationale titel eigenlijk als derde en laatste rijder geplaatst voor het WK sprint.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in december raakte Verbij geblesseerd. Op de 500 meter liep hij een scheurtje in zijn lies op. De Zuid-Hollander, die op dit moment nog revalideert, miste hierdoor de 1000 meter op het OKT.

Verbij kwalificeerde zich op de 500 meter wel voor de Olympische Winterspelen en kreeg op de 1000 meter een aanwijsplek van de selectiecommissie van de KNSB.

Ntab

Ntab kroonde zich zondag in Heerenveen voor het eerst in zijn carrière tot Nederlands kampioen sprint, maar liep door twee valse starts op de 500 meter olympische deelname mis.

Behalve Verbij doen Kjeld Nuis en Ronald Mulder mee aan het WK sprint. Nuis pakte vorig seizoen achter Verbij en de Noor Havard Lorentzen het brons.

Bij de vrouwen komen Marrit Leenstra, Jorien ter Mors en Letitia de Jong in actie in Changchun. De Jong veroverde eerder op zondag voor het eerst de Nederlandse sprinttitel.

Het WK sprint staat in weekend van 3 en 4 maart op het programma in Changchun.

WK allround

Ook maakte de KNSB de selectie voor het WK allround bekend. Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker verschijnen bij de mannen aan de start. Bosker werd eerder op zondag Nederlands kampioen allround.

Bij de vrouwen nemen Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden deel. Van der Weijden pakte zondag haar eerste Nederlandse allroundtitel.

Het WK allround wordt van vrijdag 9 tot en met zondag 11 maart in Amsterdam afgewerkt.