De dertigste editie van de Alternatieve Elfstedentocht begint volgende week woensdag in tegenstelling tot eerder werd aangekondigd toch niet met een start op het land.

De traditionele wedstrijd op de Oostenrijkse Weissensee begint vanwege te weinig draagvlak onder de ploegen gewoon op het ijs, bevestigt disciplinemanager marathon van de KNSB Willem Hut dinsdag tegen Schaatsen.nl.

Vanwege het jubileumjaar van de Stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee zouden de rijders vanuit het centrum van Techendorf met de schaatsen in de hand eerst ongeveer een kilometer over het asfalt rennen.

Een dergelijke start zou de eerste sinds de Elfstedentocht van 1997 zijn, maar nu starten de deelnemers dus toch gewoon op het ijs.

Dramatisch

Een jaar geleden verliepen de laatste meters van de Alternatieve Elfstedentocht bij de vrouwen dramatisch voor Elma de Vries. Na 200 kilometer leek de Friezin op weg naar de winst, maar ze ging twintig meter voor de eindstreep onderuit en greep daarmee naast een podiumplek.

Liggend op het ijs zag De Vries, die vierde werd, Lisa van der Geest als eerste over de finish komen. Anne Tauber werd tweede en Ankie IJtsma derde.

Bij de mannen ging de winst destijds naar Crispijn Ariëns. Frank Vreugdenhil werd tweede en Niels Mesu derde.