Kai Verbij ligt op schema om volgende maand in actie te komen op de Olympische Winterspelen. De wereldkampioen sprint is het grootste vraagteken in de Nederlandse langebaanploeg door de liesblessure die hij eind december opliep.

"Tot nu toe gaat het heel goed met Kai, ik ben blij met hoe hij ervoor staat", zei Gerard van Velde, de coach van Verbij, zondag in Erfurt. "Ik denk dat hij de Spelen gaat halen, maar meer dan dat kan ik er momenteel niet van maken."

De 23-jarige Verbij liep op 27 december tijdens de 500 meter van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) een spierblessure in zijn rechterlies op. Desondanks plaatste hij zich op de kortste afstand voor de Spelen.

De schaatser van Team Plantina kon in Thialf vervolgens niet starten op de 1000 meter, maar hij werd na het OKT door de selectiecommissie van schaatsbond KNSB ten koste van zijn teamgenoot Thomas Krol alsnog aangewezen voor zijn favoriete afstand.

Collalbo

Verbij was dit weekend niet in Erfurt voor de laatste wereldbekerwedstrijden, maar hij staat inmiddels al wel weer enige tijd op het ijs.

"Hij kan al heel wat dingen en rijdt goed mee met de andere jongens", aldus Van Velde. "Vorige week bij het trainingskamp in Collalbo reed hij de snelste tijd over 200 meter van het team. Snelle rondjes rijden gaat dus al aardig, maar starten is nog wel wat anders."

Het programma dat Team Plantina voor Verbij gemaakt heeft, is erop gericht dat hij op 19 februari fit aan de start van de 500 meter staat in Pyeongchang.

"We testen elke drie dagen hoe het met hem gaat", stelde Van Velde. "Er kunnen altijd dingen gebeuren, maar normaal gesproken denk ik dat hij de 500 meter gaat halen."

Otterspeer

Als Verbij niet fit blijkt te zijn, zal Hein Otterspeer zijn plaats innemen op de olympische 500 en 1000 meter. De sprinter van Lotto-Jumbo was dit weekend wel in Erfurt, waar hij achtste en dertiende werd op de 500 meters en tweede en zesde op de 1000 meters.

"Ik zal er klaar voor zijn als het telefoontje komt dat ik moet starten", aldus Otterspeer, die de afgelopen weken kampte met rugproblemen. "Het is een bewogen periode geweest, maar ik kan nu niks anders doen dan afwachten wat er met Kai gaat gebeuren."

Otterspeers reserveplek ging ten koste van Krol, die eigenlijk vond dat hij recht had op de rol van vervanger van Verbij maar deze week besloot dat hij geen verdere stappen gaat ondernemen tegen de KNSB.

"Ik heb Thomas direct gebeld toen ik hoorde dat ik de reserve was", zei Otterspeer. "We zijn jarenlang ploeggenoten geweest en heel goede vrienden. Gelukkig heeft dit geen gevolgen voor onze vriendschap."