Thomas Krol legt zich er bij neer dat hij geen reserve is voor de olympische 1000 meter. De rijder van Team Plantina wist zich eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) net niet te plaatsen voor de Spelen in Pyeongchang.

Vervolgens kreeg Krol, die derde werd op de kilometer, te horen dat niet hij, maar Hein Otterspeer de eerste rijder is die voor deelname in aanmerking komt bij een blessure van Kai Verbij.

Krols ploeggenoot Verbij liep tijdens het kwalificatietoernooi een spierblessure in zijn bovenbeen op, maar kreeg een aanwijsplek. iSkate, de organisatie waar Team Plantina onder valt, meldt nu geen stappen te ondernemen.

"Krol staat moreel en procedureel in zijn recht, maar in overleg hebben wij vastgesteld dat het rendement van verdere stappen niet opweegt tegen de kosten en moeite die zij vergen. Wel willen wij benadrukken dat iSkate de gang van zaken opmerkelijk vindt", staat in een verklaring.

In de zogenoemde prestatiematrix eindigde Krol bij het OKT hoger dan Otterspeer. "Kort nadat wij onze grieven schriftelijk bekend hadden gemaakt bij de KNSB en NOC*NSF, heeft NOC*NSF de uitzendbeslissing van de olympische schaatsploeg definitief gemaakt. Iets waar een maand de tijd voor was", aldus iSkate.

Strijdbaar

Krol (25) toonde zich eind december, vlak na OKT, nog strijdbaar. "Met iSkate ben ik aan het uitzoeken welke mogelijkheden er zijn om het besluit aan te vechten. Dit krijgt nog wel een staartje", zei de Deventenaar toen over de keuze van de KNSB.

Verbij vertegenwoordigt Nederland samen met wereldkampioen Kjeld Nuis en Koen Verweij op de 1000 meter in Pyeongchang. Vier jaar geleden pakte de inmiddels gestopte Stefan Groothuis in Sochi verrassend goud op die afstand en was er brons voor Michel Mulder, die zich niet wist te plaatsen voor Pyeongchang.

De Winterspelen in Zuid-Korea beginnen op 9 februari. Het evenement duurt tot en met 25 februari.