Sjinkie Knegt heeft zaterdag in Dresden twee keer goud veroverd op de EK shorttrack. Hij eindigde zowel op de 500 als 1500 meter als eerste. Yara van Kerkhof won zilver op de 1500 meter bij de vrouwen.

Knegt troefde in de finale van de 500 meter de Rus Victor An af. Die kwam als tweede over de meet. De Fransman Sebastien Lepape was zijn landgenoot Thibaut Fauconnet net te snel af om de laatste podiumplaats.

Itzhak de Laat eindigde door een tweede plaats in de B-finale als zesde op de 500 meter. Daan Breeuwsma sneuvelde in de kwartfinales.

Op de 1500 meter was Knegt ook al de sterkste. De Rus Semen Elistratov eindigde achter de Fries als tweede, voor Vladislav Bykanov uit Israël.

De Hongaar Viktor Knoch, één van de kanshebbers op de Europese titel overall, werd in de halve finale gediskwalificeerd en pakte dus geen punten op de 1500 meter.

In het klassement staat Knegt stevig aan de leiding. Hij staat na twee afstanden op het maximale aantal van 68 punten. Elistratov en An volgen met 21 punten. De Laat staat met vier punten op plek negen.

Van Kerkhof

Van Kerkhof moest alleen de Italiaanse Martina Valcepina voor zich dulden. Zij veroverde zo de eerste Europese titel van dit toernooi. De Hongaarse Sara Luca Bacskai eindigde als derde.

Schulting kwam weliswaar als tweede over de streep, maar werd vanwege het uitdelen van een duw uit de uitslag geschrapt. Ze schaatste de Italiaanse Arianna Fontana en de Russische Ekaterina Efremenkova in de bocht onderuit bij een inhaalactie.

Lara van Ruijven, de derde Nederlandse deelneemster aan de EK, wist zich niet voor de finale te plaatsen. Zij eindigde in de B-finale als derde.

500 meter

Van Ruijven wist zich als enige Nederlandse vervolgens wel te plaatsen voor de finale van de 500 meter, maar daarin kreeg ze een straf, waardoor ze naast het podium eindigde.

Op de 500 meter ging de titel eveneens naar Valcepina, die haar landgenote Arianna Fontana achter zich liet. Sofia Prosvirnova uit Rusland bereikte de meet als derde. Schulting won de B-finale, waardoor ze als vijfde eindigde op de korste afstand. Ze liet Van Kerkhof net achter zich.

In het klassement heeft Valcepina een royale voorsprong op haar naaste achtervolger Fontana (68 om 29 punten). Van Kerkhof staat derde met 24 punten, Schulting is zesde met zeven punten, terwijl Van Ruijven achtste staat met vijf punten.

Aflossing

De mannen plaatsten zich op zaterdag voor de finale van de aflossing. Voor de vrouwen bleek de halve eindstrijd het eindstation.

De mannen redden het ternauwernood. Er was een late inhaalactie van Knegt voor nodig om achter Hongarije als tweede mee te mogen naar de finale. Behalve Knegt reden ook De Laat, Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf.

De vrouwen, met Jorien ter Mors, Schulting, Van Ruijven en Van Kerkhof, kwamen als derde over de streep. Frankrijk bleef de equipe nipt voor.

Zondag volgen de finales op de aflossing, de 1000 meter en de afsluitende 3000 meter.