Kai Verbij heeft zich donderdag afgemeld voor de 1000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). De wereldkampioen sprint kan vrijdag door een spierblessure niet starten in Thialf.

De 23-jarige Verbij liep de kwetsuur woensdag op tijdens de 500 meter, waarop hij zich als nummer twee officieus verzekerde van een ticket naar Pyeongchang.

Verbij moest woensdag door twee valse starts van zijn tegenstander Dai Dai Ntab liefst drie keer starten op de kortste afstand en bij zijn laatste poging scheurde hij een spier in zijn rechterlies. "Het is heel zuur", reageert de Zuid-Hollander van Team Plantina.

"Ik hoopte dat het mee zou vallen, maar het valt tegen: ik kan niet rijden. Er staat een paar weken hersteltijd voor, het enige wat ik kan doen is daaraan werken, zodat ik topfit aan de start sta bij de Olympische Spelen."

Hoewel hij door de diskwalificatie van Ntab alleen moest rijden, werd Verbij met een tijd van 34,81 seconden wel tweede achter winnaar Ronald Mulder (34,49). Dat is naar alle waarschijnlijkheid genoeg voor een startbewijs voor de 500 meter bij de Winterspelen. Die afstand staat op 19 februari op het programma in Pyeongchang.

Selectieprocedure

Technisch directeur Arie Koops van de KNSB wilde niet dieper ingaan op de mogelijke gevolgen van de afmelding van Verbij voor de olympische selectieprocedure. "Op 31 december zal alles duidelijk zijn", doelde hij op de dag na het OKT, waarop de olympische schaatsselectie bekendgemaakt wordt.

Verbij zou weleens in aanmerking kunnen komen voor een van de drie aanwijsplaatsen die de KNSB heeft volgens de olympische selectieregels. Hij is momenteel de leider in de World Cup-stand op de 1000 meter en de nummer drie van de WK afstanden van vorig seizoen op de olympische baan van Gangneung.

Vorig jaar werd Verbij ook zowel Europees als wereldkampioen sprint. Eind oktober pakte hij goud op de 1000 meter bij de NK afstanden.

Vrijdagavond wordt er in Heerenveen gestreden om tickets voor de olympische kilometer. Volgens de selectievolgorde van de schaatsbond zijn de nummer één van twee van de 1000 meter direct zeker van de Spelen. De nummer drie van de kilometer staat pas op plek dertien. Ook dat zou mogelijk nog een reddingsboei kunnen zijn voor Verbij, die door zijn tweede plek op de 500 meter al op negende plaats van de selectievolgorde is ingevuld.