Ronald Mulder en Kai Verbij hebben zich woensdag op de 500 meter officieus geplaatst voor de Winterspelen van februari in Pyeongchang. Dai Dai Ntab werd bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf gediskwalificeerd op de kortste sprintafstand.

Mulder klopte Hein Otterspeer in de laatste rit en noteerde verreweg de snelste tijd: 34,49. Verbij (34,81) en Jan Smeekens (34,87) werden respectievelijk tweede en derde, terwijl de tijd van Otterspeer (34,91) goed was voor de vierde plek.

Ntab, één van de favorieten voor de zege op de 500 meter, werd gediskwalificeerd. De tweevoudig Nederlands kampioen op de kortste sprintafstand maakte twee keer een valse start in zijn rit tegen Verbij.

Ook regerend olympisch kampioen Michel Mulder, die vier jaar geleden bij de Spelen in Sochi nog nipt won van Smeekens en ook broer Ronald (brons) voorbleef, ontbreekt bij de Spelen in Zuid-Korea op de 500 meter. Hij werd in Heerenveen zesde met een tijd van 34,98.

Selectievolgorde

De nummer één en twee van de 500 meter nemen respectievelijk de achtste en negende plek in bij de selectievolgorde van de KNSB, die bepaalt welke maximaal tien Nederlandse schaatsers naar de Spelen mogen.

Alleen de eerste zeven schaatsers van de selectievolgorde zijn voorlopig zeker van de Spelen omdat de KNSB drie aanwijsplaatsen heeft, maar Ronald Mulder en Verbij zijn officieus wel zeker van een olympisch ticket. Ook wereldkampioen Smeekens lijkt naar Zuid-Korea te mogen. 

Ntab, Michel Mulder, Nuis en Otterspeer krijgen vrijdag nog een kans op de 1000 meter bij het OKT.